пʼятниця, 27 травня 2022 р.

Веселкою сплелися кольори

Літературна акція «А вишиванка –долі оберіг», в рамках Дня вишиванки, 19 травня об’єднала не тільки читачів бібліотеки-філіалу №4. Долучитися до святкування Дня вишиванки було не складно – варто було одягнути українську вишиту сорочку та поділитися цікавими фактами про нашу національну святиню чи спогадами, традиціями святкування в родині. Вірші, пісні – це вже були бонуси до урочистого настрою.

На гостей книгозбірні чекали сюрпризи. Для найменших - майстер-клас з виготовлення сорочок в техніці орігамі з українськими орнаментами.

Під час літературних посиденьок «На долю і щастя» звучали вірші про вишиванку, пісні, оповіді. Щедро діти ділилися своїми знаннями.

«Вишиванка – символ здоров’я і краси, щасливої долі». «Візерунок на вишиванці залежить від того, кому вона призначається: батькові чи братові, нареченому чи другові, парубку чи одруженому». «Вишита сорочка – це й оберіг людини від лихого ока та злих духів». Діти розповідали про свої вишиванки, про орнаменти, кольори, візерунки-символи. Вероніка презентувала вишиванку, узор якої характерний для Івано-Франківщини, звідки родом її бабуся.

Студійці курсу акторської майстерності та журналістики провели «розслідування» та підготували інтерв’ю: «Історія Дня вишиванки», «Вишиванки Лесі Воронюк», «Іван Франко і новий стиль в моді» та «Етно-новини».

В день вишиванки розохотилися і дорослі: ділилися своїми спогадами, майстерністю, досвідом, думками. «Вишивати сорочку треба з любов'ю, вкладаючи у кожен візерунок щирі думки і душу, читати молитву». У вишивальниць є багато традицій і обрядів навіть перед процесом вишивання, тому що це особлива творчість, у якій передається наша українська краса, наша душа.

Вишита сорочка - свого роду оберіг, символ здоров’я, добробуту, краси, благополуччя, щасливої долі, любові й святковості. Коли говорять, що людина народилася в сорочці, мають на увазі, що це - щаслива людина.

Не менш важливо і те, що носити вишиванки стає усе більш модною тенденцією і перетворюється на модний бренд України у світі.

Тож носімо на долю і щастя вишиванку, це наш національний оберіг… 





Немає коментарів:

Дописати коментар