пʼятницю, 27 травня 2022 р.

Відчувати світ кольорами

 У бібліотеці-філіалі №4  продовжуються  заняття у рамках проєкту «Підтримка дітей та молоді в Полтаві в умовах війни» ГО Полтавської філії Суспільної служби України.

Кожен день збираються діти на зустрічі, майстер-класи, щоб разом цікаво та змістовно провести дозвілля. Невимушена атмосфера посиденьок – це  чудова можливість для кожної дитини не тільки створити своїми руками щось унікальне й неповторне, обговорити книги, поділитися цікавою інформацією, а й розвинути творчі здібності та відчути себе талановитими особистостями.

Ми рідко замислюємося над тим, яке значення в нашому житті має колір. Насправді -  це невід’ємна частина нашого життя. Колір впливає на людину, на її підсвідомість, успішність, настрій, поведінку. За кольоровими перевагами можна виявити темперамент, характер та психоемоційний стан особистості. Оскільки колір підсвідомо впливає на поведінку людей, а значить і дітей, то вирішили ми разом розібратися, як і чому виникають ті чи інші реакції на колір?

Допомогли нам з юними чомусиками майстрині. Олена Назарчук разом з дітьми освоїли холодний розпис по батику з використанням різних кольорів. Аня Дорохіна запропонувала студійцям виготовлення із кольорового паперу жабок, черепах, зайчиків. З Наталією Дідою юні таланти  малювали пастеллю краєвиди. Найбільше задоволення отримали, коли вчилися змішувати фарби. Результат не забарився.

           До речі, кольоротерапія - давнє мистецтво, за допомогою якого можна коригувати психічний стан дитини. Іноді колір може покращити память, поліпшити результати навчання та підвищити імунітет.

Цікаві дослідження. Коли діти виконували  завдання  на зеленому папері, то число вірних відповідей було на 20% більше, ніж на білому. На червоному папері, навпаки. Зменшилося на 19% !

«На заняттях  я використовую техніки кольоротерапії - методу психологічного лікування з метою розслаблення, зняття стресів, підняття настрою, – пояснила майстриня. - Якщо ви дивитесь, якими кольоровими олівцями переважно користуються діти, ви дещо дізнаєтеся про їх характер». Про це говорять і психологи. Адже саме характер викликає емоційне ставлення до кольорів.

Хочете дитину заспокоїти – подивіться разом на блакитне небо. Розшукайте сині хмарки, адже це традиційний колір істини та спокою.

Зелений – колір гармонії, жовтий – колір розуму та розуміння, червоний зігріваючий колір, оживляючий. А якщо наші юні особистості використовують найчастіше жовто-блакитні кольори? Це значить для них вони  найрідніші й найближчі?! Ми вами пишаємося, краще майбутнє нашої України!








Немає коментарів:

Дописати коментар