середу, 18 травня 2022 р.

Не втратити свою стежку в майбутньому. Онлайн-зустріч з Ганною Кревською.

17 травня 2022 року бібліотека-філіал №4 організувала онлайн-зустріч із лубенською письменницею, журналісткою, любителькою старовини, як називає себе Ганна Кревська.

Письменницькі таємниці відкривалися поступово: від Марини Кононенко, справжнього імені гості, до псевдоніму… Хобі, вподобання, мгарські сливи… Про історію роду, етнографію, проблеми вибору у житті, про любов, про героїв книг і їх прототипи.

Харизма гості онлайн-зустрічі відчувалася на відстані. А ще щирість та відвертість, бажання поділитися думками, спогадами, дослідженнями.

Історичний роман «Монастирські сливи» - п’ята книга Ганни Кревської. Події розгортаються у селі Мгар на початку XX століття.

«Мої 2 бабусі, які мене винянчили, пережили голод. І про голодомор, і про розкуркулення я дізналася значно раніше, ніж пішла до школи. З часом, коли я стала журналісткою, краєзнавці цього села мені подали особисто спогади очевидців, які виросли, вижили після того страшного періоду. Але частину історії пошукових історичних матеріалів я нашукувала сама».


На онлайн-зустрічі з читачами Ганна Кревська продемонструвала старовинні фото, розповідаючи цікаві історії. Наприклад, унікальний кадр церкви. Його дістали з вогню, коли сім’я зі Мгару спалювала непотріб.

Хто читав “Монастирські сливи”, які минулого року здобули визнання на конкурсі “Краща книга Полтавщини”, вже чекали продовження історії. Так от  повість “Коржики” та “Бабусине намисто”, які увійшли до нової збірки  – то їх продовження.

Новинка Ганни Кревської “Прядиво роду”, як пояснила гостя, - це повість і 22 оповідання. «Усі герої  – не вигадані. Незабаром книга буде у нашій бібліотеці.

“…Родове прядиво – складне та заплутане, немає в ньому правих та винуватих, а є люди з їхніми радощами та печалями, буднями і празниками. Торкни край рідного спадку, де за один бік нитку життя тримають мертві, а за інший – живі. Знайди, відчуй, як бринить, намотуючись на мотовило, твоє життя”, – так коментує своє нове творіння Ганна Кревська.

Щемно-зворушливі спогади, якими  поділилася письменниця на онлайн-зустріч, пробуджують бажання віднайти власне родове коріння, щоб відчути його міць, напоїти себе вірою й силою... 

Читаємо своє, рідне. "Люди котрі читають книжки про своє минуле – ніколи не втратять свою стежку в майбутньому." Запис зустрічі можна подивитися за посиланням https://www.facebook.com/modernUkrainianBooks/



Немає коментарів:

Дописати коментар