понеділок, 16 вересня 2024 р.

"Лише сильним дано право на безсмертя" Олександр Довженко

 

До 130-річчя від дня народження Олександра Довженка у бібліотеці зібралися читачі для перегляду й обговорення документального фільму «Олександр Довженко. Загублена любов».

Письменник, драматург, художник-карикатурист, режисер Олександр Довженко став взірцем для майбутніх кінорежисерів України та світу. Його називають класиком світового та предтечею українського поетичного кіно, засновником української кінематографії. Довженкові нові методи монтажу й роботи з кадром мали вплив і на світові тенденції. Чарлі Чаплін навіть сказав, що «словянство дало світу кінематографа лише одного творця – мислителя і поета Олександра Довженка».

Його «Земля» в списку 12 найкращих фільмів усіх часів, а такі твори, як «Зачарована Десна», «Ніч перед боєм», «Щоденник», «Україна в огні» і досі вивчають у школах.

Документальний фільм від студії «ВІАТЕЛ» з ведучою Наталкою Сопіт розповідає про дитинство Олександра Довженка на берегах Десни; як він воював у складі куреня Чорних гайдамаків, заснованого Симоном Петлюрою, і ледве не був розстріляний за це. Цікаво й змістовно – про життя, кохання і геніальну творчість всесвітньо відомого кінорежисера Олександра Довженка. Про його трагічний талант, про його неймовірну любов до України, про творчі злети і печальні помилки.

Роздуми ведучої про те, як склалися стосунки з радянською владою, стали темою для обговорення.

У фільмі використані історичні документи, «Щоденник» письменника, цитати з якого найбільше характеризують стан душі Олександра Довженка.

«Світе мій, чому любов до свого народу є націоналізм? У чім його злочин? Які нелюди придумали отеє от знущання над життям людським?», – писав Довженко.

А деякі вислови стали афоризмами:

«Людина повинна завжди пам’ятати, звідки вона пішла в життя»

«Дитинство дивується. Молодість обурюється. Тільки літа дають нам мирну рівновагу»

«Двоє дивляться вниз. Один бачить калюжу, другий - зорі. Що кому»









Немає коментарів:

Дописати коментар