середа, 28 серпня 2024 р.

Літературні середи з Марфою Буторіною

«Світ дитячої поезії Сашка Дерманського наповнений добротою, гармонією, радістю і життєдайністю. Саме дитячість найбільше мене приваблює у його історіях, - з усмішкою додає артистка, майстер сцени Полтавського академічного обласного театру ляльок Марфа Буторіна. – Тепер я одна з найбільших шанувальниць творчості Сашка Дерманського»

вівторок, 27 серпня 2024 р.

"Наша ненька -Україна" Ксенія Бондаренко

Наша ненька- Україна.

 


До дня Незалежності України у бібліотеці відбулася літературно-мистецька сторінка «Україна єдина». Учасники зустрічі – діти з різних міст України, які змушені покинути домівки  через російську агресію.

Цікавою вдалася розмова про день Незалежності. Кожен учасник мав право голосу: «це як моє день народження», «як сімейне свято, коли збираються рідні». І більш серйозне: «державне свято України, яке відзначається щороку 24 серпня». От тут був привід поговорити з дітьми, що саме означає незалежність, свобода та воля. Ділилися думками, пояснювали на прикладах, що  цього дня Україна повернула свободу, стала окремою державою. Важливо зрозуміти: чому окремість будь-якої держави, особливості, несхожість на інші країни слід поважати.

Вікторина «Моя Україна» зацікавила  навіть дорослих, що гру зробило ще цікавішою. Розмови про державну символіку України, її історію, звичаї, традиції стали містком до майстер-класу «Підкова на щастя».

Ось тут вже кожен хотів поділитися інформацією. Які способи вивішування підкови? Як розміщувати: ріжками донизу чи вгору? Чому саме  підкову вважали символом удачі й щастя?

«Важливо було знати, де саме  її повісити, – ділилася досвідом Маргарита, бо її бабуся має підкову на будинку. - Найкращим місцем для підкови обирали місце над дверима або на самих дверях». А ще важливо знати - всередині чи зовні приміщення. Якщо підкову прикріпити зовні - вона врятує домівку і її мешканців від лихого людського ока й сусідських заздрощів, принесе удачу й успіх. Оберіг в середині житла сприяв щастю й благополуччю всієї родини.

Юні майстрині серйозно підійшли до виготовлення підкови: оздоблювали надписами, зображеннями та квітами. Тепер всі добре знають, що кожна деталь розміщена на такому оберезі, несе своє сакральне значення. Та найголовніше – кожна підкова, виготовлена власноруч, сяяла жовто-блакитними фарбами.













середа, 21 серпня 2024 р.

Літературні середи з Марфою Буторіною. Дитяча сторінка

"Чудернацькі вірші" Сашко Дерманський

У  книзі "Чудернацькі вірші" на юних читачів чекають теплі, смішні та зворушливі історії, майстерно заримовані Сашком Дерманським. Акторка Полтавського лялькового театру Марфа Буторіна найкраще знає, як передати дітям настрій веселих дотепів і розповість про смішного ведмедика і незвичайну свинку. 

четвер, 15 серпня 2024 р.

Літературні середи з Марфою Буторіною. Дитяча сторінка

Акторка Полтавського лялькового театру  Марфа Буторіна вважає, що найкраща оцінка книги - це відгуки читачів.

«Гарне зібрання цікавих коротких і довгих віршиків, переходячи в цілі віршовані розповіді, їх  доповнюють чудернацькі малюнки. Обкладинка тверда і зручно гортати сторінки. Рекомендую!»(Олена)

 «Я просто в захваті від цієї книжки! Оформлення чудове! Гарні, яскраві картинки. Дуже сподобався стиль автора, гумор. Всі віршики ще не прочитали, але дитина із задоволенням послухала декілька. Особливо сподобався вірш про собаку-барабаку, насміялися разом із сином». ( Ольга)


середа, 14 серпня 2024 р.

«Ласкаво просимо у світ уяви та відкриттів». Тарас Панасенко

 

Читацька спільнота бібліотеки-філії №4 отримала чудовий подарунок від команди «Аврора. Мультимаркет»: брендовий книжковий стелаж та  18 топових книжкових новинок.

 Ініціаторами щедрого дарунку стали генеральний директор «Аврори» Тарас Панасенко та співзасновник мультимаркету Лев Жиденко.

Чи знаєте ви хоча б одну людину, яка не прагне стати успішнішою? Неважливо, про яку сферу нашого буття йдеться: роботу, навчання, стосунки в родині чи, скажімо, особистий розвиток. Усі ми мріємо змінити щось у житті, перетворити його на більш цікаве, наповнене та самодостатнє. Проте не кожному вистачає наснаги зробити перший крок до змін та розуміння того, з чого слід починати.


«Змінюй світ, починаючи зі свого світу, – радить молоді Лев Жиденко на зустрічах. - Читай книги, збагачуй свій розум та змінюй своє життя». Нові книги, подаровані бібліотеці – це вибір команди «Аврора. Мультимаркет» Серед них - видання, які стали бестселерами, а  імена авторів добре знані у колі тих, хто прагне розвиватися. Деніел Гоулман, Стівен Кові, Тоні Шей, Джим Коллінз, Валерій Пекар…

Без зайвих теоретичних викладок і зарозумілих повчань автори пропонують ідеї, а також дають практичні поради стосовно того, як їх втілити в життя. Написано просто й доступно. Ви маєте можливість у цьому переконатись.

Всі подаровані новинки  для тих, хто шукає відповіді на прості й водночас складні запитання про щастя й  шлях до успіху; хто хоче пізнати й зрозуміти не тільки себе, але й свій народ, свою країну, державу.

середа, 7 серпня 2024 р.

« А якщо мені ще й вдається посіяти зернятко чогось важливого, що потрібно кожній людині, то звісно я тішуся з цього". Сашко Дерманський

Нікого з читачів-дітей не залишає байдужим знайомство з кумедними, веселими та відважними героями улюбленого дитячого письменника, казкаря Сашка Дерманського, адже з ними на сторінках книжок можна пережити чимало цікавих пригод, навчитися протистояти злу та по-справжньому дружити.

Часом надто «правильні» дорослі, які люблять моралізувати, закидають Сашкові «шкідливість» його книжок, однак не позбавлений почуття гумору читач будь-якого віку зрозуміє автора, який упевнений: дитячий письменник повинен писати весело.

« Розумію, - ділиться враженнями від «Вужа Ониська» мама трьох дітей, - що казка, ніби й вигадка, а насправді містить глибоку мораль. І однаково цікава і дітям, і дорослим.»

Олександру Дерманському вдається відчути, що потрібно суччасним дітям. «Як на мене, дитяча книга – це, в першу чергу, забавка і розвага. Я хочу, щоб діти поринали в книжку з головою, щось відчували, переживали, сміялися, захоплювалися, щоб перегортали останню сторінку, так як я в дитинстві: дочитав того Карлсона двадцятий раз, перегорнув останню сторіночку, а там пісенька. Я ту пісеньку намагаюся наспівувати, а сльози – так і котяться. Мені завжди було дуже сумно, що закінчилася ця книжка, бо що ж я тепер буду далі робити? Починав читати спочатку».

Читаємо разом з Марфою Буторіною, актрисою Полтавського лялькового театру, яка вважає, що прищепити дітям любов до читання можна книгою. Але щоб читаючи, дитина переживала яскраві емоції, почувалася щасливою. 


вівторок, 6 серпня 2024 р.

«Неправда, що людина не має права вибору» Емма Андієвська


У бібліотеці-філії №4 відбулася чергова зустріч учасників книгареньки «Я бачу, вас цікавлять книжки».

Цього разу у програмі було  обговорення книги Емми Андієвської «Роман про добру людину» .

Розмова була зосереджена не тільки довкола роману, а також на особливостях творчої манери  авторки. «Чарівна, завжди усміхнена жінка, котра має свій власний, «андієвський стиль» і в творчості, і в манері спілкування, і в зовнішньому вигляді, яка безмежно любить Україну. Для багатьох Емма Андієвська  залишається загадкою. Про її творчість пишуть багато. Тому одні нею захоплюються, інші відверто кажуть, що не розуміють творчості.

Виросла Емма Андієвська на Донбасі в «геть зросійщеній родині», де дівчинку свідомо готували «на росіянку» з допомогою гувернанток. Дивно, адже, як розповідає пані Емма,  мати була козацького роду, батько - видатним ученим-хіміком. Перед війною родина перебралася до Києва, жили вони на околиці, і там Емма потрапила в українську мовну стихію, яка зачарувала її.