понеділок, 27 травня 2024 р.

Відчути силу слова.

У бібліотеці-філії №4 відбулося літературне ток-шоу «Я прочитав книгу… Прошу слова!» 

Учасники зустрічі, третьокласники школи 23, до участі підготувалися серйозно. Адже ініціаторами «чогось цікавого», «не просто обговорення», «щоб нам було цікаво» були самі школярі.

Місяць тому, після обміну думками, для читання обрали історичні книги видавництва «Портал», серед авторів якого вже відомі прізвища дитячих авторів. Сашко Дерманський, Анастасія Левкова, Оксана Мамчич, Марія Артеменко, Світлана Богдан, Валентина Вздульська.  Талант письменників, їх багата уява  та майстерність   подарували дітям чимало чудових видань.

За умовами літературного ток-шоу кожен учасник мав право щиро й відверто говорити про прочитану книгу, дискутувати, відстоювати власну думку.

Завдяки запропонованому обговоренню книг всією командою здійснили захоплюючу подорож у добу Київської Русі за книгою Олександри Орлової . Цікаві пригоди та вміння Анастасії розповідати легко перенесли всіх у давню епоху. Забавки та курйозні ситуації київських принцес викликали у юних читачів бажання прочитати книгу.

Змінювалися учасники гри, розповідаючи про прочитані книги, доповнюючи один одного. Хтось знаходив у книзі сумні історії, хтось пізнавальні, а когось Сашко Дерманський розвеселив.

Мандруючи сторінками книг, третьокласники познайомилися з археологами та їх дослідженнями, життям скіфів, сарматів, готів та гунів. Завдяки чудовим ілюстраціям та вмінню дітей  розповідати  дізналися про життя й звичаї козаків, велике переселення народів, грецькі поселення.

Чи всі книги отримали позитивні відгуки?

 Історія про мрійливого хлопчика Омера Ашика Анастасії Левкової сподобалася, але «дуже багато незнайомих слів». Пояснення знайшли самі діти. Це розповідь про кримськотатарського народного співця, то багато слів «незрозумілих для нас».  

Неочікуваний відгук отримала розповідь Ольги Купріян «Кісточка оливи». Назар впевнено сказав: «Мені книга не сподобалася, бо я не люблю оливок, як і головний герой.»  На захист книги стали  читачі. Разом згадали сюжет книги, довгу-довгу мандрівку Нестора морем.

Літературне ток-шоу спонукало учасників розмови до нової теми зустрічі: чому цікава розповідь може стати не цікавою. Готуємося!













Немає коментарів:

Дописати коментар