четвер, 30 травня 2024 р.

«Ми часто не знаємо міри своїх можливостей, боїмося заступити за межі, котрі самі для себе окреслюємо» Сергій Жадан

У бібліотеці-філії №4 відбулося книжкове засідання книгареньки «Я бачу, вас цікавлять книжки». Імпульсом для зустрічі стало обговорення роману Сергія Жадана «Ворошиловград», який був виданий ще у 2010 році.

Для тих, хто не читав, у книзі досліджується міф пострадянського простору, східноукраїнського зокрема.

«Ворошиловград», - ділилася думками Лариса Григорівна, - це роман-ностальгія, подорож у молодість. Можливо вам, молоді, дещо буде незрозумілим».

У романі – 90-і роки. «Твір жорсткий, меланхолійний та реалістичний. Вони приходять і забирають у тебе все, що тобі належить. Вони позбавляють тебе твоєї свободи й твоєї території. Вони забирають у тебе твоє минуле і твою пам'ять. І все, що ти можеш їм протиставити - це свою любов і свою ненависть».

«Історії українського рейдерства присвячується», - так написано в анотації. Насправді, це сильний текст про суспільство, про державу, якої немає «Не доїхала ще». Це роман про епоху, яка не закінчилася, а перекочувала у наше життя.  «Це той таємничий світ, який закритий від пересічних людей. Вони діляться на своїх та чужих. За своїх вони ладні вмерти, а чужих остерігаються».

понеділок, 27 травня 2024 р.

Відчути силу слова.

У бібліотеці-філії №4 відбулося літературне ток-шоу «Я прочитав книгу… Прошу слова!» 

Учасники зустрічі, третьокласники школи 23, до участі підготувалися серйозно. Адже ініціаторами «чогось цікавого», «не просто обговорення», «щоб нам було цікаво» були самі школярі.

Місяць тому, після обміну думками, для читання обрали історичні книги видавництва «Портал», серед авторів якого вже відомі прізвища дитячих авторів. Сашко Дерманський, Анастасія Левкова, Оксана Мамчич, Марія Артеменко, Світлана Богдан, Валентина Вздульська.  Талант письменників, їх багата уява  та майстерність   подарували дітям чимало чудових видань.

За умовами літературного ток-шоу кожен учасник мав право щиро й відверто говорити про прочитану книгу, дискутувати, відстоювати власну думку.

Завдяки запропонованому обговоренню книг всією командою здійснили захоплюючу подорож у добу Київської Русі за книгою Олександри Орлової . Цікаві пригоди та вміння Анастасії розповідати легко перенесли всіх у давню епоху. Забавки та курйозні ситуації київських принцес викликали у юних читачів бажання прочитати книгу.

четвер, 23 травня 2024 р.

Новий роман Світлани Талан "Її вишиване життя"

22 травня  відбулася онлайн-зустріч із однією з найпопулярніших 
письменниць сьогодення Світланою Талан.

Книги Світлани Олегівни, написані у жанрі «реальної історії», знані в усіх куточках України. Відгуки письменниця отримує зі всієї країни, адже її роботи дуже чуттєві, сильні та реалістичні.

Під час онлайн-зустрічі, яка відбулася за підтримки БФ «Бібліотечна країна. Жива сучасна бібліотека», шанувальникам українського роману презентували  новинку Світлани Талан «Її вишиване життя».

Глибокий та емоційний роман-біографія про видатну українку Пелагею Яківну Бартош-Литвинову, етнографиню і фольклористку з Сумщини.

вівторок, 21 травня 2024 р.

Книжковий світ без кордонів


Наймолодші читачі бібліотеки здійснили літературну мандрівку у світ нових видань. 
Першокласників запросили у подорож європейськими країнами, де народилися й жили добре знані письменники-казкарі: брати Грімм, Шарль Перро, Андерсен. Це світ принців і принцес,  добрих і лихих чарівників,  гномів, велетнів та  тварин, які розмовляють.

Упродовж зустрічі школярам презентували дитячі новинки європейських авторів, які вже полюбилися юним читачам бібліотеки.


Серед улюблених - веселий, з присмаком повчання й гумору світ героїв шведського письменника та ілюстратора Свена Нордквіста. Його всесвітньо відома серія  пригод дідуся Петсона і  кота Фіндуса не залишає часу для смутку навіть найбільшим песимістам.

Дивовижні персонажі англійської письменниці Беатрікс Поттер на чолі з Кроликом Петриком ніколи не покидають рейтингу «Улюблені книжкові герої» Рідкісна спостережливість і багата уява авторки дали їй змогу створити напрочуд  зворушливі олюднені óбрази звірят. Її маленькі герої не завжди слухаються старших, часто-густо потрапляють у різні халепи. Чи не так буває у нашому житті?

Мандруючи країнами Європи, школярі познайомилися з новими зарубіжними письменниками, книги яких не тільки вчать дітей чомусь новому та корисному, але й приносять їм відчуття спокою, безпеки, любові.

пʼятниця, 17 травня 2024 р.

Наше вишиване життя

Щороку в третій четвер травня бібліотека-філія збирає читацьку спільноту, щоб разом відсвяткувати День вишиванки. Це  подія, яка покликана зберегти наші традиції, передати їх наступному поколінню.

Українська вишиванка – не просто одяг, а національний символ, що передає історію, культуру та традиції України. Це одне з найкращих утілень національної самосвідомості та самовизначення народу, а також нагадування про велику красу та багатство української культури.


Щоб долучитися до дня вишиванки, відвідати етнографічні години, варто було одягнути українську вишиту сорочку чи  поділитися цікавими фактами про нашу національну святиню, спогадами, традиціями святкування в родині.

Упродовж  дня юним читачам пропонували історичні мандрівки, майстер-класи. Звучали вірші, розповіді, легенди. Діти ділилися інформацією, родинними спогадами.  

«Першу школу вишивки в Київській Русі було створено ще в ХІ столітті. Її заснувала Анна, сестра Володимира Мономаха. Там  опановували мистецтво вишивання золотом і сріблом»

«У кожного народу є речі, які вважаються символами. В Японії - кімоно та сакура, в Індії - сарі, а в Україні - вишиванка та калина».

середа, 15 травня 2024 р.

«Історія починається тоді, коли появляються писані джерела…»

У бібліотеці відбулася літературна мандрівка, присвячена 850 - річчю з дня першої згадки про Полтаву.  

Любов Гевленко та Ганна Грибан, авторки казкової захопливої книги  «Пригоди кота Мурчика у Полтаві», переконані: «Кожна вуличка нашого міста наповнена стародавнім шармом, духом героїзму й історії, архітектурною довершеністю». Унікальність видання, що це єдина дитяча книга про історію Полтави. Оригінальні краєзнавчі факти, доповнені фотоілюстраціями, легко сприймаються дітьми. Книга  подобається і дорослим.                                                               


Школярі залюбки доєдналися до літературної мандрівки разом із героєм книги, котом Мурчиком.  Юні полтавці дізналися немало цікавого про начебто знайомі місця, вулиці й історичні події.

Діти ділилися своїми знаннями про походження назви «Полтава». Кожна версія цікава. Одні дослідники впевнені, що назва походить від річки Лтави, як поселення по Лтаві. Інші вважають, що перше поселення було в урочищі Олтава, по якому текла невелика річечка. Від цього позначення виникла назва «Полтава» і річечка названа Полтавкою. Дехто з істориків прагне вивести назву «Полтава» від слов’янського кореня «пълътъ» (українське «плетінь», «огорожа»).


Школярів зацікавила інформація про першу письмову згадку про нашу Полтаву, яка  знайдена на сторінках Іпатієвського списку «Повісті минулих літ» 1174 року.  Саме від цієї дати було прийнято розпочинати відлік «віку» Полтави.

Школярам було цікаво послухати про князя Ігоря, який у битві під Переяславом у 1174 році розбив військо половецьких ханів Кончака і Кобяка. Саме з цією перемогою пов’язана й перша згадка про Полтаву під назвою «Лтава» в Іпатіївському літописі.

Літературні середи з Марфою Буторіною