понеділок, 16 січня 2023 р.

Посиденьки з фольклорним гуртом «Лунниця»

 

15 січня до бібліотеки-філії №4 на етнографічні посиденьки завітав з Києва фольклорний гурт «Лунниця». З колядками, щедрівками, величальними піснями…

Полтавці мали чудову можливість зануритись у атмосферу українського народного співу, відчути його магію та неповторність.   Співали ліричних пісень  з Полтавщини, жартівливих з Полісся, журливих з Чернігівщини.

 «Ми хочемо відкрити для слухачів неймовірну красу  давнього, традиційного співу,  зберегти неповторну  народну пісенну традицію, – ділилися думками учасниці гурту. - Саме українське автентичне пісенне багатоголосся є унікальним.»

З особливим теплом полтавці зустрічали гурт «Лунниця», який не тільки досліджує співацькі традиції, відроджує автентичний спів, а й максимально точно відтворює манеру виконання народних виконавців з різних куточків України.

Хто ж вони – чарівні українки з гурту «Лунниця»?

Киянка Віолетта, яка не мислить свого життя без української пісні та  натхненна дослідниця старовинних пісень, обрядів наша краянка Анна, залюблена з дитинства в неповторність та унікальність полтавського співу. Юлія, фольклористка, музикознавиця з Рівного, яку доля привела до Києва, щоб зустріти однодумців закоханих в дивовижну народну пісню.

Чому «Лунниця»?

 «Лунниця – споконвічно жіночий оберіг, який дарує своїй володарці красу, спокій і мудрість», – усміхаючись пояснює Анна. Юля, звертаючи увагу присутніх на сережки додає, що дві птахи на Лунниці - це символ добра, сімейного щастя та благополуччя.

Присутнім на посиденьках презентували книгу Ярослава Грицака та Надійки Гербіш «Велика різдвяна книга». Різдво, свято з особливою атмосферою надії та дива, закінчується, але його світло й магія відчувається цілий рік. Гості дарували пісні, а їм на знак вдячності й великої любові подарували символи весни й надії – синичок з фоамарину, виготовлених вмілими руками майстрині Лариси Гецелевич.

«Співати  жартівливі веснянки та закликати весну будемо разом із синичками, - насамкінець зустрічі обіцяли учасниці фольклорного гурту.

Нехай до ваших домівок завітають мир, спокій, тепло, затишок і добробут.

Не забувайте: культура українського народу – це його душа, а звичаї, обряди та традиції – чарівні струни, які зворушують серця українців».









Немає коментарів:

Дописати коментар