середу, 11 січня 2023 р.

Нова радість стала!!!

 8 січня у книгозбірні зібралися діти й дорослі на родинні посиденьки, щоб поговорити як святкували й святкують Різдво в українських родинах. Уявили всі Святвечір, коли уся родина збирається разом за столом.

Розпочали розмову із прикмет: «нікуди не можна їхати або йти із своєї хати, бо будеш весь вік по світу блукати», «нікому не варто щось позичати і навіть віддавати, бо це до збитків», «Належно підтримувати добрий настрій, забути всі кривди, не можна сваритися та карати людей» …Напередодні Різдва обов’язково потрібно попросити вибачення у тих, кого ви образили, приготувати пісну вечерю, а також надіти світлий одяг і запалити в будинку свічки, щоб залучити Божу благодать.

Із самого ранку Різдва, 7 січня, – час для колядування. Хоча в деяких регіонах України колядувати починають уже ввечері 6 січня, щойно з’явиться перша зірка.

Згадували не тільки Різдво як свято народження Ісуса Христа. Найбільше спогадів було про колядування та свято Коляди.

Колядування – це улюблене заняття дітей, адже за свою працю вони отримують солодощі та гроші. Але й дорослі не проти розважитися і повеселитися на різдвяні свята.

Суть колядки – у добрих побажаннях, святковому настрої. А колядників обдаровували  не тільки грошима, а цукерками, яблуками, горіхами… тим, як це робили раніше.

У будь-якому випадку, пам’ятаймо, що колись кожна українська родина вважала за честь, що колядники її не оминули і прийшли привітати з Різдвом. Не винятком була і наша бібліотека. Діти отримали не тільки солодощі, а й чудовий майстер-клас: власними руками шили котика – символу 2023 року. 





Немає коментарів:

Дописати коментар