середу, 29 червня 2022 р.

Я люблю свою країну!

27 червня 2022 року бібліотека-філіал №4 організувала з читачами години спілкування  «Конституція для всіх: і великих, і малих».

Про Основний Закон України  говорили з найменшими читачами. Дітям розповіли про те, як «народжуються» закони; пояснили, що Конституція надає всім рівні права та не допускає жодного насилля над дитиною. Кожен має право на життя, право на житло, право на навчання, право на працю, право на відпочинок, право на лікування та багато-багато інших.  В Конституції України записані і наші обов’язки. Наприклад, обов’язок захищати свою Батьківщину,  берегти природу,  виконувати вимоги Конституції та інші.

Гра "Пошта казкових героїв" допомогла  дітям краще зрозуміти права та обов’язки, які записані в Основному Законі України.

 Стаття 20 Конституції України, в якій записано, що Державний Прапор України – «стяг із двох рівновеликих горизонтальних смуг синього та жовтого кольорів», спонукала юних читачів до роботи. Кожен взявся виготовити із паперу прапор власноруч, щоб передати вже із побажаннями нашим захисникам.

Із старшокласниками спробували  уявити наше життя, якби не було Конституції та законів взагалі.  Зрозуміло, що всюди б панували безлад та негаразди.

Говорили про сьогодення. Наші повсякденні вчинки часто мають правову оцінку. Щоб уміло і правильно користуватися своїми правами і добре виконувати свої обов’язки, не порушуючи прав і законних інтересів інших, треба знати закони.

Саме правова культура включає в себе безпосередні дії людини, її поведінку в різних, часто непередбачуваних життєвих ситуаціях, вміння і готовність особистості вирішувати свої життєві проблеми, жити серед людей, спілкуватися з ними, орієнтуючись на моральні цінності.

Із юнаками та дівчатами разом вчилися бути відповідальними, більш самостійними, користуватися своїми правами, але не забувати про обовязки. Вчилися з старшокласниками знаходити відповіді на складні запитання, обговорювали, експериментували, робили помилки, аналізувати їх і  робили висновки.

Законів багато, та серед них є для нас  найголовніший – Конституція України.

Нам, дорослим,  треба пам’ятати: «Діти, що змалку знають свої права, стануть колись дорослими, які нікому їх не віддадуть".



Немає коментарів:

Дописати коментар