пʼятницю, 3 червня 2022 р.

Заворожені простотою і складністю.

Шахи - неоціненна гра  для дітей і  дорослих. Це спорт і мистецтво. Це гра інтелектуального азарту з елементами культури, естетики, де змішуються стратегія, бойовий дух і благородство.

А ще - тишина у залі, коли гравці клубу «Інтелектуал» збираються на зустрічі у бібліотеці-філіалі №4. Діти і дорослі. Три рази на тиждень.

Заняття з шахів схожі на діалог умиротворення, коли тренер Олексій Вікторович починає говорити. Шум, хаос, галас – це не про наш «Інтелектуал». Зосередженість, посидючість, уважність, цілеспрямованість і витримка. Адже шахи вчать дотримуватися правил і бути організованими.

Один із законів: «Тренер – наставник, порадник». Саме уважність на перших 30 хвилинах заняття – запорука успішної гри. Олексій Вікторович працює з гуртківцями і персонально, і навчає відчувати командну гру. Делікатно і терпляче, без тиску.

«Шахи – цікава, захоплююча та корисна гра, яка розвиває логічне, аналітичне, творче й абстрактне мислення. Вона тренує витривалість і вміння мислити на перспективу», - любить повторювати викладач.

Його багатоходові партії вчать мислити і думати самостійно, ретельно й своєчасно приймати рішення, продумувати кожен крок наперед і відповідати за нього. А ще - виховує вмінню адекватно сприймати програші та невдачі, вчить працювати над помилками і робити висновки. Тому цікаво спостерігати за шаховою грою і юних гравців, і дорослих. Другокласниця Стефанія може легко «загнати в кут» поважного Володимира Миколайовича. Та головне, задоволення отримують від гри  обоє. Дмитро вважає, що він в шахи грає дуже добре, та грати любить із сильнішим партнером.  «Головне -  не виграти, важливіше  - навчитися грати ще краще» -  це закон №2.

Шахова гра заворожує своєю простотою і складністю одночасно. Вона змушує активно працювати інтелект, придумуючи різні позиції та красиві комбінації. Тоді збирається всі учасники клубу для обговорення.

Такі діалоги – чудовий спосіб проводити час разом і дітям, і дорослим. До речі, у клубі новенькі легко проходять соціалізацію, адаптуються до нових умов і стають частими гостями бібліотеки. Адже  книги мають також багато таємниць.




Немає коментарів:

Дописати коментар