вівторок, 28 грудня 2021 р.

Троє підлітків, три історії, три долі. Зустріч із письменницею Тетяною Рубан

27 грудня 2021 року  в день нової книги «Передноворічний вернісаж новинок » бібліотека-філіал №4 вітала із перемогою полтавську письменницю Тетяну Рубан, яка привезла із Києва відразу дві медалі від «BaraBooka»  .

«Простір Української Дитячої Книги «BaraBooka»  оприлюднив результати конкурсу «Топ БараБуки», куди ввійшло 30 найкращих неперекладних видань для дітей та підлітків. Серед списку найкращих родинних видань 2021 року - повісті Тетяни Рубан «#Фізик» та «На північ від кордону».

Глибокий, яскравий, щемкий, талановитий роман Тетяни Рубан «На північ від кордону» - «один із найперших в сучасній українській літературі творів, адресованих підліткам, у якому глибоко, зворушливо й талановито прописана вкрай актуальна для нас, на жаль, тема війни».

5-ти денна війна 2008 року у Грузії. В епіцентрі подій 13-річна киянка Ната, яка, сама того не бажаючи, опинилась в місці підготовки теракту російською диверсійною групою. Доки міжнародні експерти міркували: «Хто винен?» мешканці містечка мали власні відповіді на складні питання. «Чому вони тут? Бо ненажерливі. Бо звикли брати все без дозволу. Ніяк не відчепляться. Краще б у себе лад навели, у самих бруду по коліна». Знайомо?

Але історичні події – лише тло. Книга про те, що не лише державам, а й людям варто окреслювати особисті кордони і відстоювати власні переконання. І про те, що часом ці кордони виявляються зайвими, бо не всі ж тобі вороги.

Ната прагне малювати, але мама заповзялася зробити з неї гімнастку. Лалі намагається помститися татові за розлучення з її мамою і створення нової сім’ї. Серго перебирає на себе турботи про родину після того, як його тато йде в партизани захищати рідний дім від ворога.

 Троє підлітків, три історії, три долі, що перетинаються на кордоні, якого не повинно бути.

Присутнім сподобалися колоритні персонажі та історії їхнього життя, де «живими» героями є підлітки. «Легко впізнати себе, а в їхніх хвилюваннях, проблемах і радощах – власні», - ділилися думками девятикласники.

Тому тем для розмови із Тетяною Рубан - письменницею, мамою, українкою- було багато… Запитання були щирі, змістовні, інколи далеко не дитячі. І не завжди по книзі. Підлітків цікавила здебільшого думка авторки про дорослішання, питання довіри «батьки-діти», патріотизму, почуття обов’язку, улюблені-не улюблені предмети, потрібно чи не потрібно знати (не вчити!) свою історію, дружбу і перше кохання...


Немає коментарів:

Дописати коментар