понеділок, 6 вересня 2021 р.

Пернаті друзі на картинах і у книгах!

 


6 вересня  2021 року у бібліотеці-філіалі №4 відбулося відкриття мистецької виставки картин «Птахи України» відомої дитячої письменниці та художниці Соні Атлантової.

Гостя з Києва представила полтавцям 10 картин із мистецького проєкту «Птахи України». За кожною картиною – цікаві історії із життя птахів чи власних спостережень, незвичайних фактів і милих серцю оповідок.

Мета проєкту, як пояснила Соня Атлантова, створення графічних зображень понад 400 диких птахів. Усіх пернатих друзів, що наразі зустрічаються на території України, щоб привернути увагу українців до зникнення птахів та втрати біорізноманіття в нашій країні.

На картинах знаходять своє відображання  дорослі птахи, молоді особини,


пташенята, сезонні форми, самці та самки, гнізда та навіть яйця.  Автор всіх творів – талановита художниця, яка в кожному зображенні намагається відшукати гармонію  між високим мистецтвом і орнітологією, між мистецькою довершеністю і візуальною впізнаваністю.

Найбільше емоцій отримали юні читачі, які завітали на пізнавальні посиденьки «Пернаті друзі на картинах і у книгах». Із захопленням розглядали малюнки відомих і невідомих їм птахів, які мешкають і на Полтавщині. Ще більше радості було від спілкування з чарівною художницею, яка не тільки написала картини, а й розповідала багато цікавих історій із життя птахів. От Ви знали, що будь-яка пісенька вівсянки садової  складається з двох частин? Перша виспівується бадьоро і весело, друга звучить сумно. А що пташеня луня очеретяного може саме себе захистити? Якщо якась необачна людина випадково знайде таке луненя та захоче взяти його у руки, обов'язково буде покарана — малюк перекидається на спину і, блискавично викидаючи лапи, завдає чужинцю відчутних подряпин.

До речі, перші 12 картин, після виставок в Києві, ще навесні вирушили в експедицію на українську антарктичну станцію «Академіка Вернадського»,  яка в цьому році відзначає 25 років.

Виставка Соні Атлантової діє у читальному залі книгозбірні до 12 жовтня. Книги про життя птахів, казки та оповідання, де героями є наші пернаті друзі представлені на книжковій виставці «У кожної пташки свої замашки»







 

Немає коментарів:

Дописати коментар