четвер, 22 квітня 2021 р.

Дітям не байдуже до теми Чорнобиля. Вони повинні вміти критично мислити.

 


21 квітня 2021 року бібліотека-філіал №4 провела з школярами онлайн-зустріч «Реактори не вибухають?!» , щоправда, змінивши формат розмови.

Що сучасні підлітки знають про Чорнобиль? А що увійшло в їхнє життя, навіть, якщо вони не усвідомлюють, що це пов’язано з давньою аварією? Навіть підручники свідчать, що тема з болісної переходить у розряд історичної. Пафосні акції з епіграфами «гіркий полин Чорнобилю, біль Чорнобилю») знаходять мало відгуків у дитячих душах. 


Тому зі школярами говорили про книгу «Реактори не вибухають» Катерини Міхаліциної та Станіслава Дворницького. Автори  подають непросту тему про Чорнобиль  без зайвого нагнітання та пафосу.

У їх книзі Чорнобильська зона, то не територія, де чатує невидима та невідома небезпека, трапляються різні аномалії, артефакти. То не події з ігри про Сталкера, де не до кінця зрозумілі ефекти чудово накладаються на реальність та  передають тривожну атмосферу невизначеності.

Автори книги, які разом із екскурсоводом відвідали зону Прип’яті, передають свої емоції, правду, відчуття побаченого через майже 30 років після вибуху. «Над книгою працювали тому, що хотіли, щоб у пам’яті сучасних дітей осідали в уяві не фантастичне, містичне кіно чи комп’ютерні ігри про Чорнобиль. Ми разом із студією seri/graph та видавництвом «ПОРТАЛ» намагалися створити книгу, щоб діти зрозуміли правду, що насправді реактори самі не вибухають.»

Станіслав Дворницький розповідає мовою зрозумілою дітям про атоми, радіоактивні ізотопи, ядерні реакції, про біологічну дію радіації ... Катерина Міхаліцина доповнює книгу розповідями про містечко з полиновим іменем, про наслідки аварії, про ліквідаторів та підводить читача до розуміння «хто винен», «чому так сталося»…

«Цікаво слухати та книга, мабуть, цікавіша», «а коли зможемо прочитати»,

«такого і у фізиці не прочитаєш», «шкода, що підвів інтернет», «а знаєте, що тепер створено Чорнобильський заповідник?», « а у нас сусіди – переселенці з Житомирщини», - ділилися діти враженнями від зустрічі у чаті.

 І зовсім дітям не байдуже до теми Чорнобиля. Отже, обговорення попереду!

 

Немає коментарів:

Дописати коментар