середу, 21 квітня 2021 р.

"Реактори не вибухають". Авторська зустріч із Катериною Міхаліциною та Станіславом Дворницьким

 


Читачі бібліотеки-філіалу №4 стали учасниками онлайн-спілкування з львівською письменницею Катериною Міхаліциною та науковцем Станіславом Дворницьким.  

Гості онлайн-зустрічі


презентували книгу видавництва «ПОРТАЛ» «Реактори не вибухають», яка стала книжкою-переможицею і Книжкового Арсеналу, і BookForum, і Book Space у Дніпрі, потрапила до короткого списку БараБуки 2020

Тема Чорнобильської катастрофи непроста. «З часу трагедії минуло 35 років. Та переважно розмови ведуться для дорослих і між дорослими, - ділилася думками Катя Міхаліцина. - Досі ніхто не намагався без зайвого пафосу й нагнітання розказати дітям і підліткам про події, що сталися в ніч на 26 квітня 1986 року» «Ми не першопроходці на цьому шляху, - доповнив розмову Станіслав, - але у нашій книзі ми намагалися подати матеріал не з одного ракурсу. Книга мала бути, у нашому розуміння, як віртуальна екскурсія довколишніми територіями Чорнобиля».

Автори книги «Реактори не вибухають» поєднали події в часі  - до 1986 року й назад у сучасність. І Катерина, і Станіслав, у різний час, побували у Чорнобилі. Своїми емоціями, думками ділилися з присутніми на онлайн-зустрічі. «Словами не передати. Перед очима з останнього поверху девятиповерхівки – наслідки катастрофи тридцятирічної давності та буяння зелені, блакить неба, гомін птахів»

У книзі  – ненайповніше подання  подій, причин аварії та її наслідків. Присутні тут пошук відповідей – чому так сталося, хто винен, кого покарали, чому приховали правду. Та найголовніше, вважають автори разом із командою «ПОРТАЛу», студією Сері/граф, яка здійснила чудове оформлення, - допомогти зануритися в ту епоху, її атмосферу й безпосередньо в події, що трапилися у квітні 1986 року, та краще зрозуміти, як відбуваються ядерні реакції, як працюють ті чи інші пристрої, як влаштовані процеси на електростанції, яку техніку використовували під час ліквідації трагедії…

«Кожна книжка «Порталу» покликана розвивати критичне креативне мислення, заохочувати до розуміння подій і явищ та активно залучати дорослих

до спільного читання та обговорення з дітьми».

Катерина Міхаліцина поділилася з онлайн-слухачами про роботу з QR кодами та  картками, які містять не тільки історичний та психологічний супровід, але й допоможуть у розмові з дітьми  про Чорнобиль.

Катерина та Станіслав розповідали про роботу над книгою, про співпрацю з науковим редактором Олексієм Бреусом, чому візуально розділили основний текст і «технічний», наголошуючи, чому не можна мовчати про події квітня 1986 року.

Насамкінець, присутні на онлайн-зустрічі дізналися більше про молодого науковця та перекладача Станіслава Дворницького, який зараз вивчає мікро- та нанотехнології в Чехії. Його книги вже мають багато шанувальників. Книга-розглядалка «Місто вночі» Петри Бартікової в перекладі Станіслава Дворницького унікальна. Розгорни цю книжку і досліджуй місто вночі… А коли вимкнеш світло, книжка світитиметься у темряві

Катерина Міхаліцина, дитяча письменниця, перекладачка та поетка, читала власні поезії, даруючи присутнім насолоду та позитив. ЇЇ книги для дітей та збірка поезій "Тінь у дзеркалі" давно вже здобули авторитет серед читачів книгозбірні, як юних. так і дорослих.














Немає коментарів:

Дописати коментар