середу, 10 березня 2021 р.

"Та не однаково мені..."

 

9 березня 2021 року, коли українці вшановують легендарного українця Тараса Григоровича Шевченка, у бібліотеці-філіалі №4 відбувся Шевченківський день «Та не однаково мені!»

«Та не однаково мені…» - книжкова виставка-інсталяція, на якій, поряд з портретами Шевченка, оздобленими вмілими руками Катерини Калініченко,  вишитими цитатами із «Заповіту»,  представлені  видання творів  Тараса Григоровича різних років. Серед них – «Кобзар» 1954 року з кольоровими ілюстраціями.

Кожному з нас важливо, щоб навколо були люди, які надихають. Тоді відчуваєш неймовірне піднесення, приплив сил і бажання творити.

 До розмов про іншого  Тараса Григоровича надихнув Іван Антонович Малкович: « Я мрію дожити до тих часів, коли дітям у школі перестануть сльозливо оповідати про горопашного кріпака, який служив безправним, безсловесним попихачем у панів, а  вестимуть натхненну мову про неймовірного хлопчика, що аж світився великим талантом, який без тата й мами, і без, здавалося, жодних шансів на успіх, створив сам себе».  

З юними читачами говорили в Шевченківський день про те, що відомими не народжуються, ними стають. Розповідали про Тараса Григоровича різного: маленького, юного, романтичного, зрілого, про Шевченка-художника, Шевченка-поета.  Діти читали вірші, вибрані із «Дитячого Кобзаря», ділилися думками: «Що найбільше схвилювало їх у долі Шевченка»

Для дорослих підготували маловідомі факти з життя генія, адже він був не зовсім таким, яким ми його знаємо. «Тарас подорожував по Європі разом з паном Енгельгардтом, стильно одягався, а ще отримував непогану платню за свої картини. Мав велет слова і свої слабкості...»

«Яка була улюблена пора року у Шевченка? У які очі він полюбляв                         заглядатися - карі, блакитні, а, може, зелені? Про що він думав, дивлячись на зорі?

 Про все це у новій книзі – абетці «Шевченко від А до Я», текст до якої написав відомий шевченкознавець Леонід Ушкалов. Проілюструвала видання Анастасія Стефурак.  Автор робить спробу показати нам іншого Шевченка – молодого, розумного, амбітного, інтелігентного юнака. Який мріяв, творив, робив помилки, сумнівався, закохувався, розчаровувався, словом жив таким же як і ми життям. Був звичайною людиною, такою як і ми з вами, з усіма своїми чеснотами та недоліками. Словом перед нами у формі багато ілюстрованого енциклопедичного словника, постає інший Тарас Шевченко.

Мистецьку сторінку до шевченківських днів підготували учасники театру української пісні «Берегиня».

 





Немає коментарів:

Дописати коментар