четвер, 22 жовтня 2020 р.

Філософські роздуми 11-річної дівчинки, або "Кав'ярня мертвих філософів"

 

Зараз чудова нагода побути наодинці і почитати книги, які давно відкладали на потім. Повернутися до класики, пригодницьких романів, книг, які любили в дитинстві?... А може до філософських текстів, які змушують замислитися і поставити питання самому собі. Може, саме ця  книга зацікавить Вас?

Книга  Вітторіо Гьосле «Кав'ярня мертвих філософів» народилась завдяки зусилля дуже багатьох людей. Можливо, існує багато книг про філософію для дітей.  АЛЕ, «Кав'ярня мертвих філософів» — це книга, яка розкриває філософію дитини. Це історія виникнення філософського здивування, яке народжує мислячу і творчу особистість. Листи 11-ти річної дівчинки Нори та німецького філософа Вітторіо Гьосле вперше надруковані українською.

Ця книга складається з автентичних листів між професором філософії Вітторіо Гьосле і дівчинкою Норою.  Разом вони вигадують фантастичну кав’ярню, де великі філософи, від Платона до Ганса Йонаса, дискутують про Бога, про світ та про життя. Дитячі питання Нори насправді є великими питаннями філософії. Чи є душа безсмертною? Чи мають тварини свідомість? Чи є Всесвіт нескінченним?.. 

А початком цієї невигаданої історії став  Марципановий динозаврик . 11-річна Нора прочитала про світ ідей Платона і запитала у друга своїх батьків — дорослого філософа Вітторіо — чи існує ще ідея про динозаврів, якщо самі вони зникли з Землі мільйони років тому. Філософ надихається питанням дівчинки, дарує їй марципанову фігурку, і так починається їхнє листування, яке тривало 3 роки. Це незвичне листування між ними обома є вступом до філософії для дітей та дорослих. Європейський бестселер, що перекладений 15-ма мовами світу та має 5 перевидань оригіналу в Німеччині, — вперше виданий українською мовою у видавництві «Новий Акрополь». І вперше у нашій бібліотеці чудова філософська книга для підлітків, яку рекомендував  сучасний український філософ Андрій Баумейстер. Читайте, готуйтеся до зустрічі з філософом! Буде цікаво! 




Немає коментарів:

Дописати коментар