четвер, 6 липня 2023 р.

«Мовчати» не можна. Слід творити". Наталка Маринчак

    «Народилася у Харкові, виросла на філологічному факультеті, де викладають її батьки. Авторка поетичних збірок,  кількох літературно-культурних проектів,  вистав та перфомансів.  Популяризувала тему Майдану та АТО під час творчих вечірок, підтримувала та дбала про батька – духовного наставника харківського Євромайдану о. Віктора Маринчака», - вперше прочитала про Наталку Маринчак і відкрила її поезію, коли до рук  взяла збірку поезій «Там, де вдома. 112 віршів про любов та війну»

«я говорить тебе  люблю

Ти як море тому кораблю

Що простояв в доку війну свою

І тепер лиш вийшов

Ти колиска світу всього

Невідомого

І неспішнного

Не залиш мене…»


Відомий в Україні видавець Олександр Савчук подарував читачам книгозбірні новинку свого видавництва –  поетичну збірку Наталки Маринчак «Відчаєспинне». Ця книжка для тих, «хто прагне справжніх почуттів, якісного поетичного слова», воліє здобути перемогу над злом.

Поезії про любов та війну, що ввійшли до збірки,  написані від 24 лютого 2022 року до 7 квітня 2023.  90 текстів та близько 26 ілюстрацій. Справжню естетичну зорову насолоду отримаєте від графіки художника Костянтина Зоркіна.

Із розмови з Наталкою Маринчак: «На початку війни весь час було питання: чи потрібна поезія? Чи потрібна взагалі культура? Десь на другий і третій день я зрозуміла, що потрібно, бо мені почали писати люди, які вже знаходяться в окупації. Які переживають найстрашніші перші дні війни і найстрашніші події в своєму житті, а вони читають поезію задля того, щоби заспокоїтись. Ну і в перший місяць вже ясно окреслилось розуміння, що нам потрібна українська культура для того, щоб було ясно, за що воює українська армія.

Тому в часи війни поезія потрібна. Навіть коли гармати говорять, сучасні поети не мовчать.

 

ті хто далеко питаються що робити

як нам ховати свою тривогу

як нам себе не знищити не згубити

що пам’ятатимуть наші діти

 

вирощуйте квіти

плекайте тишу

аби жоден і там її не порушив

 

що нам робити нам сняться одні жахи

ночами ми міряємо квадратні метри

все що не візьмеш випадає з руки

нам страшно жити і страшно померти

 

дихайте вдосталь

споглядайте свою весну

ми спимо без сну

нам ППО вимірює серцеві ритми

а ви споглядайте

як тихо проходить світло

як пташка співає пісню свою голосну

Немає коментарів:

Дописати коментар