четвер, 6 липня 2023 р.

Пам'яті Степана Чубенка.


5 липня 2023 року у бібліотеці-філії №4  відбулася година пам’яті «Я – звичайний українець», присвячена світлій пам’яті Народного Героя України Степана Чубенка.

Всі свої неповні 17 років хлопець прожив гідно і зробив для України стільки, скільки вистачило б на довге життя.

Уже пізніше про нього напишуть: «український школяр і патріот, воротар краматорського футбольного клубу "Авангард", який за свою проукраїнську позицію був катований і розстріляний бойовиками проросійської терористичної організації "ДНР" в липні 2014 року».

На зустрічі познайомилися з його батьками Віктором та Сталиною Чубенко.  Разом передивились десятки його фото та відео.

Стьопа - дитина Донбасу, який любив свій край, людей, намагався «зрозуміти сенс життя». Саме так називається книга Степана Чубенка : «Я зрозумів сенс життя», презентована під час зустрічі.

«Він умів і любив писати твори. У нього, справді, був талант і дуже гострий розум. І вірші, і проза, і домашні приколи».

«Мріяв стати футболістом. Фанат «Шахтаря» та воротар краматорського «Авангарду», тепер назавжди під №1. Серйозно займався греко-римською боротьбою, бо вважав, що кожен чоловік має бути сильним».

Стьопа любив свою школу, але інколи  був «порушником», бо не боявся казати на уроках історії, що «це не наша історія».

«У свої 15-16 років, - ділилася спогадами  Сталина Вячеславівна, - Стьопа з друзями збирав і носив гостинці в дитячі будинки, грався з дітьми. Не міг зрозуміти чому, а головне, як можна відмовитися від власних дітей».

 «Степан не боявся йти проти всіх і виходити з українським прапором, навіть коли це вже стало небезпечно для життя. Його затримали в Донецьку. Тригером стала довго-блакитна стрічка і шарф клубу «Карпати».

Мама Степана  з любов'ю говорили не лише про свого сина, але і про його друзів, про Україну... Говорили про пам’ять і її силу. Про Даню Дідіка, Вікторію Амеліну, Володимира Вакуленка, Стьопу Чубенка. Хвилиною мовчання вшанували память всіх, хто загинув за те, щоб ми могли жити.




Немає коментарів:

Дописати коментар