неділю, 30 квітня 2023 р.

Таємниці українського віночка.

 


З давніх-давен віночки, якими дівчата квітчали свої голови, був і оберегом, і лікарем. Його також називали «книгою душі», за якою кожен міг дізнатися, що коїться у дівчини  на серці.

Розгадати таємниці українського віночка спробували на етнографічних посиденьках, які відбулися у бібліотеці-філії №4.

Таємниці розкривалися поступово. До розмови долучилися і дорослі. Цікаво було вже від того, що учасники посиденьок з різних міст і містечок України. Зрозуміло, що у кожного були свої таємниці.

Плетіння вінка – то своєрідна наука. Потрібно знати з яких квітів і коли плести. Яке зілля з яким вплітати поруч. Всього в українському віночку має бути 12 квіток… Дівчину, яка у своєму вінку мала 12 квіток, вважали щасливою.

Адже мовою символів, якими були квіти, трави та стрічки віночка, дівчата виражали свої почуття, стан душі, події, що відбувалися в житті, надію та прагнення.

«Перший віночок дівчинці плела матуся, вимочуючи його в росах сім днів. Дівчатка віночки починали носити з трьох років, а у чотири  вже плели з інших квітів. Потім у 6 років, у 7, 8, додаючи нові квіти.»

«Наші предки були впевнені, що віночки наділені великою магічною силою і, навіть, можуть вплинути на  майбутнє»

«Українські віночки залишали на горищах і на деревах, щоб уберегтися від блискавок. Клали в колиску новонародженої дитини, ховали під одяг, щоб захиститися від відьом»

Під час посиденьок діти часу не гаяли. Разом із майстринею Ларисою Гецелевич виготовляли віночки із паперових квітів, зроблених власноруч. Адже нині українські вінки з квітами і стрічками знову стають модним і стильним головним убором під вишиванку. Разом з вінками з'явилося багато різних сувенірів з польовими квітами в українському стилі.

Дізнатися більше про секрети цієї дівочої прикраси ви зможете із книг, представлених на перегляді літератури «Таємниці українського віночка».











Немає коментарів:

Дописати коментар