неділю, 22 серпня 2021 р.

«Коли пензель потрапляє в руки талановитого оповідача, він творить дива…»

 19 серпня 2021 року до бібліотеки-філіалу №4 завітала 

українська письменниця,  багаторазова лауреатка "Коронації слова", Золотий письменник України Міла Іванцова з презентацією роману «Намальовані люди», який нещодавно вийшов у видавництві «Білка».

Який же  новий роман Міли Іванцової    дев’ятий і найбільший -  про роки Майдану 2013-2014рр. ?

Письменниця розповідає:  “Я знайшла визначення – це дуже правдиво вигадана історія. 95 відсотків побаченого, а 5 відсотків вигаданої авторської фабули. Щось від людей почула, щось помітила у фейсбуці, щось бачила на свої очі. Але читачі впізнають себе навіть у вигаданих героях. Бо вони універсальні. Завдання книжки – не дати викривити факти. Козаки з Майдану сказали: “Якщо не напишуть очевидці, напише “диванна сотня” й перебреше історію”.

 

Про Майдан та антимайдан, про небайдужих, які постали проти злочинної влади за людську гідність, про силовиків, поглядом з іншого боку барикад, про тих, кого взагалі не торкнулося. Про художників і медиків, підприємців і студентів. Про чоловіків та жінок, підлітків та літніх людей, українців і не тільки. Про кохання, силу духу, самопожертву, людяність і любов у широкому сенсі цього слова.


З першого погляду здається, що це суто жіночий погляд на Майдан: романтичний, зм’якшений, так би мовити, ідеалізований, а тому не зовсім правдивий. Але ж ні! Він дуже правдивий, тому що майже документально і просто  (аж до рецепта революційного бульйону) відтворює ту неймовірну атмосферу, яка і справді панувала на майдані, і в яку і досі не можуть повірити  ті, хто бачив в цих людях ебонітові палички, з яких можна виробляти електроенергію. Їм невтямки, що це так і було! Що це є в українцях, і згодом проявилося у безпрецедентному явищі волонтерства та добровільних батальйонах, які з нуля відновили нашу армію.

«В цьому і є той шалений «неурапатрітизм», котрий можна назвати справжнім патріотизмом або  внутрішнім покликом української душі, який не кожному дано вгадати й зрозуміти.» Мілі Іванцовій це вдалося!

Дві години спілкувалися Міла Іванцова та читачі книгозбірні. Теплі слова вдячності, очікування відповідей на далеко не прості запитання, щирі посмішки, слова підтримки…

Такі книги нам потрібні, щоб нагадати українцям, які ми є! Щоб не забували про це і не здавалися!

Зустріч відбулася у межах проєкту «Літературна орбіта» департаменту культури, молоді та сім’ї Полтавскої міської ради.






 

Немає коментарів:

Дописати коментар