понеділок, 19 липня 2021 р.

Незборима нація. Зустріч із Романом Ковалем і Марком Мельником.

 17 липня 2021 року до бібліотеки-філіалу №4 завітали полтавці на зустріч із дослідником історії визвольної боротьби українського народу першої половини ХХ століття  Романом Ковалем та видавцем Марком Мельником.

Візит «холодноярівців»  не був несподіваним. Всі були в очікуванні презентації книги Романа Коваля та Юрія Юзича «Микола Міхновський» -  книги, яка дає змогу під новим кутом поглянути на постать Миколи Міхновського та його участь у національно-визвольних змаганнях.

«Ця збірка вміщує багато нових матеріалів (статей, вирізок із газет, спогадів, фотографій), спогадів друзів, однодумців, опонентів. Доповнюють книгу праці та інтерв’ю Миколи Міхновського, зокрема «Самостійна Україна», яка стала програмою дій для поколінь, яке в 1917 році підняло жовто-блакитне знамено УНР».

Роман Миколайович розповідав про роботу із архівними документами, цитував спогади людей, які співпрацювали або перетинались із першим ідеологом українського націоналізму. Як він себе поводив, захищаючи українських селян на судах, розвиваючи українську громаду Харкова, будуючи українське військо в Києві, вчителюючи на Кубані. Як проявляв увагу до жінок, як запалював ентузіазмом однодумців, управляв настроями юрби, яким був у хвилини зневіри та на піку боротьби.

«Книга «Микола Міхновський» для тих, хто хоче знати історію боротьби за свободу України, в якій висвітлюються невідомі сторінки визвольної боротьби за незалежність», - доповнив розмову  Марко Мельник.

Колишній АТОвець з позивним «Вирій»   після демобілізації започаткував власне видавництво, в якому публікуються вже понад 20 авторів. Це книжки про війну на Донбасі, голодомор та анексію Криму. Щоб надихнути інших, Марко й сам написав книгу «Жадання фронту». Це історія добровольця про війну, що почалась для нього на Майдані 2013 року. Марко себе письменником не вважає. Він побував добровольцем батальйону, а пізніше став солдатом полку «Азов» і військовим журналістом. У книзі щиро і докладно розповідає як про побутові, так і психологічні аспекти перебування на війні.

Під час зустрічі гості спілкувалися із читачами. «Який шлях обирати? Чому історія повторюється? Чи уникнемо повторення трагедій українства XX століття?!» Розмова вдалася цікавою, пізнавальною, атмосферною. Спілкування переходило в дискусію. Різні точки зору, різні погляди.

Задоволені зустріччю Роман Коваль та Марко Мельник радили: «В одній книзі Ви відповіді не знайдете! Але не будьте байдужими. Приходьте. Читайте. Дізнавайтеся. Ми готові ділитися знаннями».

37 нових книг, які подарували бібліотеці полтавські меценати Роман Радченко та Андрій Гурник, будуть представлені на дні нової книги 29 липня 2021 року.  








Немає коментарів:

Дописати коментар