вівторок, 29 червня 2021 р.

«ТРЕБА ДОКЛАДНО ГОВОРИТИ ПРО ХVІІІ СТОЛІТТЯ І ВНЕСОК УКРАЇНЦІВ У РОЗБУДОВУ РОСІЙСЬКОЇ ІМПЕРІЇ» Тетяна Таїрова-Яковлєва

 

28 червня 2021 року російський історик, дослідниця історії України XVI-XVII ст., професорка кафедри історії народів країн СНД Інституту історії Санкт-Петербурзького державного університету, директорка Центру з вивчення історії України Інституту історії СПбДУ Тетяна Геннадіївна Таїрова-Яковлєва презентувала у Полтаві книги – 3-х томник із серії «Джерела». 

Перу Тетяни Геннадіївни належить не один десяток праць, в яких розповідається про суперечливі моменти історії Української Гетьманської держави ХVІІ — ХVІІІ століть (умовні хронологічні рамки — від 1648 року, обрання Хмельницького гетьманом Війська Запорозького, і до 1768 року, до трагедії Коліївщини). Книги пані Тетяни, чи йдеться в них про поглинання («інкорпорацію») України Московською державою, або про політичні — і не лише — біографії Івана Мазепи, Петра Дорошенка, Пилипа Орлика, інших уславлених гетьманів, або ж про історичний портрет української козацької старшини того часу, її політичну стратегію та повсякденне, звичайне життя ґрунтовані на надзвичайно солідному джерельно-документальному матеріалі.

Видання Тетяни Таїрової-Яковлєвої «укладені на основі залучення величезного масиву архівних джерел» і дають змогу збагатити колекцію історичних знань, розвінчати безліч міфів, створених впродовж багатьох років навколо особистості Івана Мазепи.

  Так склалося історично, що тисячі цінних та унікальних документів з історії Гетьманщини знаходяться в архівних зібраннях Санкт-Петербурга та Москви. Особливий інтерес викликають документи Батуринського архіву, який є частиною архіву гетьмана Івана Мазепи, що зберігався в гетьманській резиденції. Батуринський архів — це вхідна документація гетьманської канцелярії за 1690 — 1708 рр., яка дозволяє вивчити внутрішню та зовнішню політику гетьмана. В історіографії до 2003 р. вважалось, що Батуринський архів загинув, коли столиця була захоплена та зруйнована О. Меншиковим.  Насправді ж, архів був ним  вивезений.

Вперше термін “Батуринський архів” був вжитий саме Тетяною Геннадіївною. У 2004 р. Центром по вивченню історії України Санкт-Петербурзького університету та Санкт-Петербурзьким Інститутом історії РАН за ініціативою Канадського інституту українських досліджень був задуманий та втілений у життя проект по виданню документів з архівних зібрань Санкт-Петербурга та Москви. Керівником проекту та укладачем є Тетяна Таїрова-Яковлєва. Першою ластівочкою був випуск документів з архівних зібрань Санкт-Петербурга “Гетьман Іван Мазепа”, хронологічні рамки яких охоплюють 1687 — 1705 рр.

 Продовженням проекту стало видання у 2014 р. другого випуску: “Батуринский архив и другие документы по истории Украинского гетманства 1690 — 1709 гг.». Тираж книги лише 500 примірників. Зважаючи на ситуацію, яка на сьогодні склалася у відносинах нашої держави і “найближчого сусіда, північного брата” - це великий науковий і громадянський подвиг російської дослідниці у виданні книги, яка розкриває  один з періодів боротьби за нашу Незалежність.   

 

Її монографії «Гетьманщина у другій половині 50-х років XVII століття. Причини і початок Руїни», «Руїна Гетьманщини: від Переяславської угоди до Андрусівської угоди», «Іван Мазепа і Російська імперія: Історія «зради». «Коліївщина: Великі ілюзії» добре відомі полтавцям.

Українською мовою монографії Тетяни Таїрової-Яковлевої вийшли у світ у  видавництві «Кліо». Директор видавництва Віра Соловйова, розповідаючи про видання книг Тетяни Геннадіївни, наголосила на актуальності та затребуваності ґрунтовних досліджень з історії України XVI-XVII ст. та праць Тетяни Таїрової-Яковлевої.








Немає коментарів:

Дописати коментар