суботу, 9 березня 2024 р.

Все життя поетове…

           


Напередодні 210-річниці від дня народження Тараса Григоровича Шевченка у бібліотеці відбувся Шевченківський день.

І діти, і дорослі читачі книгозбірні активно підтримали флешмоб «Натхненне слово Кобзаря». Кожен бажаючий міг прочитати улюблений вірш Шевченка чи поділитися власними думками про творчість Кобзаря.

Про Тараса Шевченка –к художника говорили з школярами-третьокласниками. «Дуже обдарована людина був Тарас Григорович, - розповідала Поліна, яка навчається у художній школі. - Подорожуючи Полтавщиною, Шевченко багато робив замальовок різних архітектурних будівель, зокрема церков, монастирів, а також природи, які згодом включив до книги «Мальовнича Україна».

Мандруючи сторінками  альбому  діти дослідили, де бував Тарас Шевченко, на Полтавщині зокрема. Спробували разом скласти маршрут, знайшли на карті села та містечка, в яких зупинявся  поет. 

Повністю відтворити маршрут Кобзаря полтавськими дорогами допомогла книга Євгенії Сторохи  «Полтава у долі і творчості Тараса Шевченка» .

Цікавим відкриттям для дітей були його акварелі «Будинок І. П. Котляревського в Полтаві» та «Хрестовоздвиженський монастир».

Багато нового дізнались школярі упродовж краєзнавчої години. «Я, наприклад, вперше почув, що Шевченко грав на гармошці, кобзі, гітарі», - зазнається Ігор. А ще Тарас Григорович, як згадують очевидці, співав чудовим баритоном і тенором.

Дорослих читачів зацікавив перегляд літератури «Все життя поетове». Відкриттям і здивуванням для багатьох стала унікальна книга видавництва Олександра Савчука  «Щоденник» Тараса Шевченка.



Надзвичайно цікаві автобіографічні нотатки, створені Шевченком протягом 1857 – 1858 років відтворені в книзі. «Все життя поетове … з усією його дрібненькою буденщиною і важливими подіями, з згадками про минуле і мріями про майбутнє, з творчими поривами і хвилинами розпачу та занепаду, з цілою галереєю живих образів, портретів, з скарбницею думок і гидотністю середовища — встає перед нами у цих записках — день по дневі…» .   Супроводжують текст «Щоденника»  52 ілюстрації , більшість з яких зроблені рукою Тараса Шевченка.

«Скільки б не читали, скільки б не говорили про постать Шевченка, -ділилася думками Валентина Іванівна, -  кожного разу дізнаюся щось нове із життя великого поета» 







Немає коментарів:

Дописати коментар