четвер, 28 квітня 2022 р.

Чи насправді метелик може тупнути ніжкою?

      Слухати та читати  казки полюбляють усі. А як щодо намалювати казку? Учасники студії «Cotini» не тільки прочитали оповідь Редьярда Кіплінга «Метелик, який тупнув ніжкою», а й спробували «оживити» метеликів.  

Чому саме цих барвистих тендітних створінь? По-перше, ілюструючи нове видання,  відомий художник Володимир Штанко намалював  метеликів аж 38. Різних. З вусиками, оченятами, лапками. По-друге, всім було цікаво поринути у творчу атмосферу майстерні Олени Назарчук.

14 невтомних пар дитячих рук  загорілися створити свої шедеври. Фарби, кісточки, тканина - робота закипіла. Зелені, жовті, голубі, червоні. З довгими вусиками і короткими. З крапочками на крильцях і без. Фантазія як у справжніх художників.

Дітям такі майстер-класи дуже цікаві. Вони із задоволенням приходять на розпис по тканині. Із захопленням поєднують читання книг, малювання, творчість, фантазію… Хоча техніка розпису по батику не з легких та  вже через годину дитяча кімната бібліотеки наповнилася різнокольоровими метеликами.

А між тим  Олена Анатоліївна ділилася таємницями.

«Родиною батику вважають Індонезію та острів Ява. Мистецтво, що увібрало в себе елементи акварельного живопису, пастелі, графіки, вітражу та мозаїки, відомо ще з давніх часів. Його використовували мешканці Шумеру, Перу, Японії, Індокитаю, Шрі-Ланки та Африки. У Європу ж батик потрапив разом із голландцями. Відтоді він продовжує сміливо мандрувати світом, завойовуючи дедалі більше прихильників. Не оминуло це мистецтво і Полтаву. Батик використовують під час створення одягу, а також як елемент інтер’єру. Ми зараз малюємо батик у вільній техніці. Для інших технік потрібно багато матеріалів, вони дуже делікатні самі собою».

 «Ось вам казка, любі мої. Нова і пречудова, та ще й геть не схожа на інші казки…» - так починається мудра оповідь Редьярда Кіплінга «Метелик, який тупнув ніжкою». Саме такими словами закінчилося заняття, бо найрізноманітніші метелики разом із студійцями створили справжню казку.

Чи насправді  метелик вміє тупати ніжками – думки розділилися. А щодо «оживити казку» - сподобалося всім.

Заняття у бібліотеці-філіалі №4 проходять за підтримки ГО Полтавська філія Суспільної служби України.




 

Немає коментарів:

Дописати коментар