суботу, 5 вересня 2020 р.

Перетворити читання у диво!

                                         
                                                    Читання для задоволення.                                                                          3 вересня 2020 року у бібліотеці-філіалі №4 відбувся інфоFlash «Читаємо і пізнаємо світ разом», учасниками якого стали батьки та діти школи-інтенсиву «Батьки і Діти! Діти і Батьки! Незрозуміле і одвічне»
Як зробити читання дітей цікавим? Чи потрібно дітей змушувати читати? Чи дійсно читання стає архаїчним? І чи може читання стати розвагою для дитини? Кожен мав власну думку. Батьки стримано слухали дітей, намагалися зрозуміти їх позицію. Діти погоджувалися чи не погоджувалися, уважно слухали поради. Менші тулилися до мам, шукаючи підтримки, а  через десять хвилин, наситившись розмовами дорослих, вільно відчули себе серед книжкового простору. Залюбки гортали журнали, читали книги, розгадували головоломки і, до речі, ніхто не згадав про гаджети.


А дорослі , зловивши одну хвилю, вже насолоджувалися розмовою та ділилися сумнівами та порадами.
«Читання для дітей треба робити справжньою розвагою, адже коли воно подається як обов'язкове навантаження, то може стати нудним або навіть ненависним заняттям».
«Діти набагато охочіше читають, якщо хтось із нас (мама чи тато) читають разом з ними. Це чудовий спосіб провести час родиною»
«Щоб не змушувати сина читати, я кладу книгу поверх гаджету. Це як серйозна гра. Вчимося довіряти один одному. Заохочую прогулянкою чи грою в футбол після прочитання. Але обовязково виконую обіцянку»
«Діти у нас майже одного віку. Тому після читання - маленький конкурс на уважність. Хто виграє, той звільняється від миття посуду »
«Дорогою до школи обговорюємо вечірнє читання. Даю можливість більше говорити доньці. Це розвиває мовлення»
«Книги, які пропоную для читання та обговорення, читаю сама. Улюблене заняття після читання – продовжити історію. Інколи сюжет співпадає з авторським» 
Від підлітків було більше нарікань: «Чому програмна література не така цікава, як інші книги», «я люблю фентезі, а в школі його не пропонують». Щоб не говорили, що «мало цікавої літератури», розмову доповнили переглядом нових книг видавництва «Портал», які будуть цікаві і дітям, і дорослим. Книги спонукають до роздумів, обговорень. 
Можливо хтось вважає, що читання книг – це архаїка, що книг в майбутньому не буде – тільки віртуальна реальність і рухомі картинки. Але я впевнена, що як і театр нікуди не подівся (змінив свій статус, але не зник), так і з книгами – вони будуть завжди.





Немає коментарів:

Дописати коментар