суботу, 8 серпня 2020 р.

Світові конфлікти й уроки для України.



В Україні вперше опубліковане велике дослідження про майже всі збройні конфлікти, які виникли під час розпаду Югославії
         В новому колективному творі "Конфлікти, що змінили світ", детально описані збройні протистояння в Хорватії, Боснії і Герцеговині, Косово та Македонії (наразі — Північна Македонія).
Головною "фішкою" книги став  незвичний, як для опису конфліктів, підхід: акцент зроблено як на описі процесу розгортання протистояння, так і на технологіях досягнення миру. Окрім розділів, що стосуються Балканського регіону, у виданні є опис конфліктів на теренах колишнього СРСР — в Молдові (Придністровʼя) та Грузії (Абхазія та Південна Осетія), в Північній Ірландії, на Кіпрі, в Кашмірі.
Протягом усієї політичної практики існує безліч прикладів, коли внутрішній військовий конфлікт ставав причиною глобальних змін, які зачіпали цілий регіон, країну, а то й увесь світ. Після анексії Криму та окупації частини Донбасу Україна також опинилася серед країн, де триває неоголошена війна. У пошуках рішень для нашої держави Наталя Іщенко – заступник директора Інституту світової політики, відома журналістка, медіа-експерт, лауреат Премії імені Джеймса Мейса – об’єднала експертів з міжнародної політики та національної безпеки, які разом розглянули світовий досвід розв’язання збройних конфліктів.
«Нашою метою був спокійний та об´єктивний аналіз причин конфліктів і процесу мирного врегулювання. Але ми усвідомлюємо, що кожне визначення, кожна назва та кожна цифра, які згадані в тексті, мають безліч трактувань та оцінок, і готові до майбутньої дискусії. Хтось же мав її почати
Книга "Конфлікти, що змінили світ" побачила світ завдяки Українському інституту майбутнього та видавництву ФОЛІО.

Немає коментарів:

Дописати коментар