вівторок, 7 квітня 2020 р.

Маленькі таємниці літературних героїв. Підслухана розмова


Найкращі казки для гарного настрою та натхнення… Де ж насправді вони беруться? - Їх створюють казкарі! але як їм це вдається?
Казка - це подих фантазії. Головне її не прогавити; уважно слухати природу, придивлятися до навколишнього світу, бути уважним, спостережливим…
Історія  всесвітньо відомого Вінні-Пуха розпочалася з реальної ведмедиці Вінніпег. Будучи ведмежам Вінніпег була талісманом Канадського армійського ветеринарного корпусу. У 1919 році її забрали в Лондонський зоопарк, де через 5 років Вінніпег побачив син Алана Мілна – Крістофер Робін. Чотирирічний хлопчик подружився з нею і часто відвідував. Після цієї зустрічі Крістофер Робін вирішив назвати подаровану йому плюшеву іграшку Вінні . А сам Алан Мілн на честь ведмедиці написав серію оповідань про Вінні-Пуха, улюблену іграшку сина.
Історія появи ведмедика Паддінгтона, як і історія створення казки про Вінні-Пуха, тісно пов’язана з іграшкою. Адже почалося усе безпосередньо з іграшкового ведмежати, що самотньо стояло на полиці лондонського магазину у Святвечір 1956 року: «Якби там було два ведмеді, я б їх навіть не помітив, - розповідав Майкл Бонд.- Але проігнорувати ведмедя, який лишився один-однісінький перед Різдвом, я не міг. Він виглядав таким нещасним, що я купив його як Різдвяний подарунок для дружини, і назвав Паддінгтоном на честь найближчої до нас вокзальної станції». Тоді ще Майкл Бонд і не знав, що стане відомим на весь світ, завдячуючи іграшковому ведмедику.
 Відому письменницю та художницю Беатрікс Поттер надихали європейські традиції байок про тварин, які походили ще від Езопа. Та найбільше вона любила малювати кроликів. Робила Беатрікс це для власного задоволення.
Коли їй було 27, під час канікул у Шотландії, вона передала малюнок та історію про кроликів Ноелю Муру, п'ятирічному сину її гувернантки.  Пізніше вона використала цей лист, перетворивши його на книгу «Казку про Кролика Пітера».
Завзятий, сміливий, навіть дещо зухвалий кролик Пітер недарма став одним із улюблених казкових героїв усього світу. Втім, поряд із ним казки Беатрікс Поттер населяє безліч інших, не менш цікавих персонажів: наївна та нетерпляча качка Дзвінка, милий, але незграбний котик Хома, чотирилапі комерсанти Імбир і Маринад... Далеко не всі вони — позитивні персонажі, але кожен переживає неймовірні пригоди, з яких можна чимало дізнатися про таємне життя тварин. Загалом, Беатрікс Поттер написала 23 дитячі книжки. 
Вусато-хвостата історія Галини Вдовиченко «36 і 6 котів « – саме стільки, не більше й не менше, хвостатих героїв оселилося одного дощового вечора в помешканні пані Крепової попри її бажання. 
Це проста, добра й весела історія, приправлена щоденними життєвими дрібницями. У мажорну канву оповіді без тіні повчання вкраплено думки про те, що фортуна примхлива, та безвихідних ситуацій, як і непотрібних котів, не буває; що кожен – неповторний, «хоч не завжди це можна зауважити з першого погляду»; а «зірками» можуть стати й підвальні коти, якщо до щирого бажання та природних здібностей докладуть бодай дрібку праці. А ще про те, що все в житті залежить від того, як на це поглянути: «Візьмімо, наприклад, нормальну людську температуру. Тридцять шість і шість, правильно? Температура здоров’я. А сорок два – це не просто погано, це – гірше не буває. Тридцять шість і шість – добре, сорок два – жахливе неподобство. … Нас тут рівно тридцять шість і шість, тридцять шість дорослих та шестеро маленьких. Хороша цифра. Цифра щастя, здоров’я та гармонії»
Мо Віллемс Історія Діви та Блохи.
Діва, маленька собачка з хоробрим серцем, ніколи не мріяла про подорожі.
Але якось поряд із її милим двориком у серці Парижа раптом опиняється Блоха, справжній гультяй і непосида. Несподівана дружба між котом-безхатьком і пещеною собачкою назавжди змінює їхні життя, допомагає долати страхи і кличе до мандрів, адже великі відкриття починаються з маленьких кроків.
Як з’явилася ідея написати історію про справжню дружбу тварин? Історію Діви та Блохи її автор, Мо Віллемс, знайшов у Парижі. Американський художник та автор дитячих книжок прилетів у Францію, поселився у старому паризькому будинку, і саме тут зустрів Діву та Блоху.

Хоча Мо Віллемс — художник, ілюстрації до книжки про Діву та Блоху він довірив намалювати іншому художнику, Тоні Дітерліцці. 
Мабуть, вже догадалися до чого я веду... Кожен із Вас може підслухати розмову і написати свою казку. Впевнена, вона буде найцікавішою! а автора  чекає приз у бібліотеці на Європейській 141. Надсилайте за ел. адресою: poltbibl4@gmail.com

Немає коментарів:

Дописати коментар