четвер, 12 травня 2016 р.

Зачаровані листи від предків




28 квітня 2016 року в бібліотеці-філіалі №4 відбулися фольклорні посиденьки «Зачаровані листи від предків».

Світлана Анатоліївна, бібліотекар читального залу, розповіла учням НВК 85 про писанки та крашанки,  таємниці їх створення, символи  та їх значення. Наші предки володіли таємницями великоднього розпису, про що розповідають народні повір’я, легенди, оповіді, які передавалися з покоління в покоління. Знаючи символи розпису мальованок, писанок, крашанок, розуміючи їх значення та  володіючи мовою кольорів, можна прочитати думки тих, хто дарував їх до Великодня.

Школярі, запамятавши значення символів,  вправно читали  «зачаровані листи від предків». Якщо на червоного кольору мальованці чи дряпанці зображено квітку, зозулю чи смереку, то неодмінно освідчення в коханні. Їх дарували  дівчата своїм коханим . Якщо сонечко, ружа чи олень – то на здоров’я і довголіття, якщо ж баранячі ріжки чи грабельки на жовтій мальованці, то неодмінно  бажали багатого врожаю.



На фольклорних посиденьках  Світлана Анатоліївна розкрила дітям таємницю створення крапанки, запросивши на майстер-клас, а також  розповіла про дитячі забави, які неодмінно чекали на дітей під час великодніх свят.








Немає коментарів:

Дописати коментар