субота, 6 липня 2024 р.

«Не можна писати фантастику, читаючи тільки фантастику». Зустріч з Андрієм Вороном.

 


У бібліотеці-філії №4  відбулася творча зустріч із Андрієм Вороном, який завітав до читачів книгозбірні з презентацією роману «Стрибок у безодню».

Андрій Ворон - письменник - фантаст, ютуб блогер, відомий любителям настільних ігор як творець варгейму Verge Of War (Межа війни). Це масштабна настільна гра з мініатюрками, десятком сторін конфлікту, кожна з яких має «свої унікальні механіки та підфракції».

Роман «Стрибок у безодню» - це  книга – мандрівка в наддалекі космічні світи, міжгалактичні подорожі, зоряні десанти, поважні адмірали, часові переміщення, мезонові поля… Це всесвіт, у якій  десятки сил змагаються за владу в зоряних Імперіях Людей та Чужинців. Інтриги, підступи, шляхетність, могутні доми та піратські ватаги, а головне - Зірки, незліченні та нескінченні. Дев’ять науково-фантастичних новел, об’єднаних одним сюжетом, спільними героями.

Події  відбуваються після того, як людство помалу оговталось від наслідків Третьої Світової Війни. Не важко здогадатись, що Україна у ній була чи не епіцентром гарячих подій. Колективний Захід наважився на боротьбу, коли  Гельсінкі  були обстріляні ракетами, а  по США було здійснено декілька ядерних ударів, що мало не знесли Лос-Анджелес...

«У свою космооперу я старанно домішував дух авантюризму та пригод Стівенсона, Лондона, Хаґґарда та звісно ж Жуля Верна. Мене захоплюють історії про першовідкриття, таємничі загублені міста та піратські скарби», - відповідав на запитання читачів Андрій Ворон. Говорили про Всесвіт, цивілізації, раси. Читачам було цікаво все, адже оповідач навіть складні терміни пояснював просто й цікаво. Про Галактику з її нескінченою кількістю загублених планет, забутих цивілізацій, таємниць та загадок.

Де правда¸ де вигадка? «Я захоплююсь астрофізикою та квантовою механікою, тож рясно додавав до своєї вигадки різноманітні наукові факти».

Запитання від модератора та читачів зустріч зробили цікавою, змістовною, атмосферною. Відверті відповіді гостя дозволили пролити трохи світла на його письменницьке життя.







 

Дарування книг у бібліотеку – це давня форма доброчинності, для бібліотеки - це надійне джерело поповнення фонду.

 


У бібліотеці відбувся день нової книги як підсумок 6 місяців дії акції «Подаруй цікаву книгу бібліотеці».

На переглядах літератури «Спогади та реальні історії», «Романтичне фентезі», «Книжка має відзнаку», «Новинки КСД», «Детективні історії» та «Екранізовано!» було представлено 92 книги  українських і зарубіжних письменників.

Взагалі за термін дії акції  бібліотека додала у свою скарбницю 331 нову книгу, подаровану читачами. Ще 34 комікси подарувало книгозбірні видавництво «Мольфар», 22 дитячі новинки – участь  у проєкті «Книжкова валізка».   

Акцію «Подаруй цікаву книгу бібліотеці» ініціював меценат і друг бібліотеки полтавський бізнесмен Андрій Гурник. Кожна нова книга отримала наліпку, на яких дарувальники залишають свій підпис, імя чи побажання.

До речі, розробник дизайну наліпок та плакату Роман Івановський використав один із орнаментів Василя Кричевського. Вишукане оформлення привертає увагу читачів і мотивує до  щедрих поривів. Подарована література створює особливий простір для міркувань.

Серед ТОП новинок в цей день - бестселери світових авторів та книги, які отримали міжнародні премії та відзнаки. Українська й зарубіжна література від Видавництва Старого Лева,  класика від «Віхоли», життєві історії та детективи від КСД, романтичне фентезі від «РМ» стали справжнім бальзамом для читачів. Нові книжки відображають тренди сучасності, відкривають нових авторів та пропонують свіжі погляди на світ.

Книги з перегляду  «Наш Формат» відкривають нові світи, досліджують глибини людських потреб і мотивують до пошуку відповідей на найважливіші питання життя.

Упродовж дня нової книги читачі знайомилися з новинками та їх авторами, слухали інтерв’ю з улюбленими письменниками, відкривали нові імена світової та вітчизняної літератури, спілкувалися, обговорювали книги й події.
Перегляд літератури «Незабаром!» акцентував увагу присутніх на новинках, подарованих письменниками з надією на майбутні зустрічі й спілкування з авторами. Серед них - повість «Тимчасово переселені» Тетяни Рубан, збірка «Свіча» Андрія Дурунди, роман «Довга зима» Ольги Калини, «Закоlот» Володимира Кузнєцова.
Бібліотекарі підготували дайджест новинок українського книжкового ринку. Читачі прийняли виклик і вже 7 новинок є у бібліотеці. Ще 7 книг подарувала відома книжкова блогерка Instagram  liubava.hromak



 









 

 

середа, 3 липня 2024 р.

Роман обов'язковий до прочитання, але варто підібрати відповідний настрій.

           


 У бібліотеці-філії №4  відбулося чергове засідання книжкового клубу «Я бачу, вас цікавлять книжки».  Дві години вирував шквал емоцій, які викликав роман «Колекціонер» Джона Фаулза.

Книга з’явилася 1963 року та швидко зацікавила не тільки читачів, але й режисерів. Екранізація відбулася вже через два роки.

 Відома психологічна драма з елементами трилера, у якій автор підняв важливі психологічні та соціальні питання, не втратила актуальності для нинішнього покоління.

Мова йде про звичайного чоловіка, банківського клерка. Простий співробітник банку на ім’я Фредерік Клеґґ стає володарем значної суми грошей, вигравши на тоталізаторі. Він має шанс увійти до світу «обраних», відчути смак багатого життя, задовольнивши всі свої потреби. Та гроші не підносять його над маленькими людьми, залишаючи його в полоні обмеженості. Він колекціонер метеликів, але спіймані та наколені на шпильки метелики не заповнюють обмежений світ Клеґґа. Об’єктом наступного полювання стає студентка-художниця Міранда Грей, що не тільки є уособленням краси, а й сама створює її. Юна чарівна дівчина замкнена в підвалі того, що має маніакальне бажання «мати красу». У романі відсутні сцени  насильства чи знущань.  "Колекціонер" - це не просто повість про маніяка. Це книга про зіткнення двох світів, двох світоглядів, двох людських типів, двох крайнощів. Роман Фаулза - це радше застереження, ніж повчання.

Запитань роман у присутніх викликав більше, ніж відповідей.

Розмови про внутрішній світ героїв, про обмеженість і духовну бідність, почуття переваги й влади. Змістовна вийшла розмова про покоління «нових людей» у романі та у площині сучасності. «Нові люди – це новітня форма убогості. У бідних немає грошей, а у цих - душі»

Модератор зустрічі Дмитро вишукував все нові й нові факти для обговорення роману. До прикладу, споживацтво, адже у романі є ще один герой С.Л. ?

Як підсумок зустрічі: роман «Колекціонер» обов'язковий до прочитання, але варто підібрати відповідний настрій.









 

 

вівторок, 2 липня 2024 р.

Життя вимірюється не кількістю вдихів-видихів, а моментами, коли захоплює дух!

 


У бібліотеці відбулася зустріч полтавської творчої молоді з Надією Алюновою, акторкою, співачкою, дослідницею фольклору та звукотерапевткою.

 Надія Алюнова професійно займається голосом і традиційним співом. Свого часу заснувала школу співу, яка невдовзі перетворилася на «Голосотворчу лабораторію», що досліджує голос і звуки, а також український традиційний пісенний спадок.

Парадоксом нашого часу є те, що навчаючись у школі, університеті, пізнаючи складні істини, забуваємо розвивати свою духовність. От і виходить: «маємо високі будівлі, але низьку терпимість, широкі магістралі, але вузькі погляди. Збільшили свої претензії, але скоротили цінності. Знаємо, як вижити, та не знаємо, як жити»

Зрозуміти життя через спів. Збагатити себе і навколишній світ. Навчитися відчувати й розуміти тих, хто поруч.

Співо-творчий майстер клас з Надією Алюновою для молоді став не тільки відкриттям, але й відчуттям свободи, вільного польоту.

Дихальні, тілесні, голосові та акторські практики . Дослідження власної природи у своєму тілі «тут і зараз». Музика як процес, що твориться, а не виконується.

Надія Алюнова для юнаків і дівчат стала вчителем , провідником  у світ творчості, музики й співу. Кожен відчув себе нотою, яка гармонійно звучала у пісенній композиції. Без страху й забобонів «я не вмію співати», учасники зустрічі довели, що «акторська майстерність – це м’яз, який можна накачати».

Щоб зрозуміти емоції учасників, перейдіть за посиланням: https://fb.watch/t47Af_1gVs/

Зустріч із Надією Алюновою – це тільки перший крок у великому проєкті Театру сучасного діалогу.

Ініціативу «Сучасний діалог полтавської громади та ВПО засобами театру для розбудови спільного майбутнього» впроваджує ГО «Полтавська філія Суспільної служби України»  за технічного адміністрування ІСАР Єднання та сприяння Програми розвитку ООН (UNDP) в Україні за фінансової підтримки Європейського Союзу, наданої в межах проєкту «EU4Recovery – Розширення можливостей громад в Україні», фінансової підтримки Урядів Данії та Королівства Нідерландів.

А що попереду?  Нові майстер-класи, читки, зустрічі, спілкування. Проєкт триває та шалено набирає обертів.