пʼятницю, 18 лютого 2022 р.

Тож як щодо критичного мислення?

    1 квітня 1957 року поважна новинна програма «Панорама» на британському каналі ВВС показала сюжет про шведське місто, в якому спагетяні дерева того року дали чималий врожай. А сталося це завдяки теплій весні та зникненню шкідника — спагетяного довгоносика! «Що може бути смачнішим за справжні домашні спагеті!» — заявив телеведучий. І що ви думаєте? Уже за кілька хвилин телефони редакторів ледь не димилися через сотні дзвінків. Глядачі хотіли негайно дізнатися, де можна придбати саджанці цих дивовижних дерев. Редактори  не розгубилися: додзвонювачам радили встромити спагетину в банку з томатним соусом і «сподіватися на краще».

Чому люди придумували і далі вигадують різні неправдиві історії та поширюють їх? Чому інші люди так легко в цю брехню вірять? Навіть після того, як цю брехню остаточно розкрито і всю заплутану історію спростовано? 

 Чому люди ними цікавляться і переповідають з великим запалом? Чому ці "дива" стають сенсаціями?

На всі «чому?» намагалися знайти відповіді шестикласники разом із 


журналісткою, письменницею та медіатренеркою Мариною Кафтан. Її книгу «Історія брехні. Як ми обманюємося», яка вийшла минулого року у видавництві «ПОРТАЛ», презентували школярам онлайн.

 Це настільки цікава книжка з найрізноманітнішими і часто просто неймовірними історіями брехні, в які вірили і продовжують вірити мільйони людей.

Авторка розповідає не лише про найрізноманітніші фейки в історії людства, а ще й про творців цих фейків та їхні мотиви. Незрозуміло, чому люди продовжували вірити в якусь дурню навіть після того, як їхні ж творці привселюдно визнали усю брехню...

Окрім цікавих, інколи іронічних історій Марина Кафтан дає дієві інструменти, що стануть у пригоді і дітям, і дорослим: як уникнути фейків, обманів. махінацій... Із книги «Історія брехні…» дізнаєтеся, як безпечно користуватися соцмережами, дивитися відео на ютубі та перевіряти інформацію, яку споживаємо щодня.

Чудовий актуальний відгук Вам у скриньку: «Ця книга як щеплення проти вірусу дезінформації».  Не вірите? Запрошуйте – ми Вам розкажемо! Знання перевіряємо цікавими тестами. 

Немає коментарів:

Дописати коментар