понеділок, 14 лютого 2022 р.

Гість бібліотеки – український дипломат.

     
12 лютого 2022 року до бібліотеки-філіалу №4 завітав на гостини Андрій Веселовський, український дипломат, експредставник України при Європейському союзі.

 Щире та змістовне спілкування було продовженням зустрічі полтавців з Андрієм Іва
новичем, яку напередодні організував дискусійний клуб "Сентенція". Говорили про історичну пам
ять, про уроки та вміння їх аналізувати, про сьогодення, націю та розуміння «націоналістичного», про освіту, культуру, мову…

Краще один раз почути, ніж переказувати. Але найцікавішими тезами, які відображають точку зору нашого гостя, все-таки поділимося.

 «діти, молодь повинні знати історію українських страждань і українських перемог. Покоління, які будуватимуть європейську Україну, мають розуміти, хто друг, а хто ворог. Усвідомлювати, що за свободу треба боротися. Що честь треба відстоювати».

«попри війну та вірус, час поновлювати у суспільстві ці наші традиційні чесноти – освіченість, ученість, духовність. Вони не менше, ніж Дніпро обома берегами, об'єднують націю».

«сильна нація – розумна нація»

«створює собі безпеку і добробут, а отже надійний мир, розумна, освічена нація»  

«жодні, найдосконаліші дипломатичні переговори чи заклики до міжнародного співтовариства не спрацюють як бажається, якщо за ними нема національної єдності та зрозумілої стратегії».

«саме розколу еліт, сум’яття у громадянському суспільстві, відстороненості людини від влади домагаються у Кремлі, щоб вдарити по слабкій, розсвареній Україні.»

«І не забуваймо, /що імперії не вічні. Розвалився «Союз нєрушимий», змете історія й путінську тюрму».

Спілкування у бібліотеці було не менш змістовним. Говорили про підтримку читання, про книги та їх промоцію, про бібліотеку як літературний простір. Про Григорія Сковороду, Омара Хайяма, давньогрецькі міфи та чому у Франції у школах важливим є віршування, а в англійських   обов’язковою є творчість…

Подарунок читачам бібліотеки від Андрія Веселовського особливий – унікальні номери журналу «Локальна історія» та його щире «до зустрічі!»

І як бонус – відгук у фейсбуці «Слава Полтаві,  організаторами Павлу Кишкарю й Андрію Гурніку,  неймовірній екскурсіонині Анастасії , місцевим телеканалам,  Бібліотеці (це той випадок коли треба з великої букви )» 

Немає коментарів:

Дописати коментар