пʼятницю, 18 лютого 2022 р.

Онлайн-година Єдності

 16 лютого бібліотеці-філіалу №4 пощастило бути запрошеною на онлайн-годину Єдності, яку організували юнаки та дівчата - покоління, якому розбудовувати нашу державу.

Саме питання «єднання, єдності, взаєморозуміння, примирення» обговорювали зі школярами упродовж онлайн-години. Без фальші, без пафосу. Відверто. Говорили про актуальне болюче наше сьогодення.


Думка про те, що світ стає дедалі нестабільнішим, лунає з усіх сторін. І він непередбачуваний, жорстокий, цинічний. Саме в такому світі живе Україна на 31-му році своєї Незалежності.

«Без союзників, а лише зі співчуваючими. Без внутрішнього взаєморозуміння, а лиш з його зародженням. Без економічної політики, а лише зі споживанням. Під боком у хижого сусіда зі змайстрованими нашвидкуруч Збройними Силами і завтра порожньою газовою трубою» – так пояснив ситуацію Андрій Веселовський, український дипломат, екс представник України при Європейському союзі.

Як розібратися підліткам у питаннях сьогодення? Що ж робити аби не програти націю і державу?

«Завжди перемагає сильна нація». А ми – сильна нація? Що зробити, щоб нашу силу та міцність відчула міжнародна спільнота? Саме вона бачить нас на міжнародній арені як невелику й слабку країну. Нам залишається довести: ми сильний великий народ.

Як це зробити? 

Відповідь від дипломата: «Створює собі безпеку і добробут, а отже надійний мир, - розумна, освічена нація. Попри війну та вірус, час поновлювати у суспільстві ці наші традиційні чесноти – освіченість, ученість, духовність. Вони не менше, ніж Дніпро обома берегами, об'єднують націю».

Відповідь письменниці: «Необхідно вивчати та знати історію, щоб «не наступати на граблі» по декілька раз». Як там у романі Тетяни Рубан «На північ від кордону»? «Помилково сприймати історію просто як один із шкільних предметів. Особливо історію своєї країни. Бо ти ж вивчаєш не урок, а частину себе».

Читаємо. Обговорюємо. Єднаємося.

Немає коментарів:

Дописати коментар