четвер, 20 січня 2022 р.

Історія має давати нам певні підказки.

Довгоочікувана новинка історика та професора Ярослав Грицака «Подолати минуле. Глобальна історія України», яку називають «інтелектуальним бестселером», уже є у бібліотеці-філіалі №4!

Вона вийшла минулого року у межах видавничо-освітнього проєкту “Портал”. Це видання – результат 15-літньої роботи історика, в якій він прискіпливо вивчає минуле і закликає до «співтворення сучасної України». 

Праця Ярослава Грицака має на меті розвінчати міфи та стереотипи, які нині існують про державу, і знайти нові вектори для осмислення минулого, сучасного і майбутнього. Це критичне переосмислення історії України.

“Мені було важливо показати, що насправді історія нам дуже часто заважає. Вона як тягар на нозі: ми не можемо швидко йти, тому що вона за нами тягнеться. Але є дуже багато прикладів, коли раптом люди починають це долати. Це аргумент проти Росії: Україна не зобов’язана бути бідною країною. Цей стан можна перемогти. А для того, щоб краще це зрозуміти, треба подивитися, як це робили інші, кому вдалося і кому не вдалося”, – зазначає історик.

Імпульсом для придбання та прочитання книги стали прохання читачів бібліотеки та онлайн-зустріч із відомим істориком, яку організували видавництво «Портал» і продюсерка видання Надія Гербіш.

«Книга - дійсно велика, важлива й довгоочікувана, що має бути в бібліотеці кожного українця», - з цим твердженням після прочитання книги погодився наш читач і додав: «Без повчань і мудрувань, історик дає урок і той, хто хоче його засвоїти, зрозуміє, що і чому відбувається з українцями в Україні не так, і яким може бути наше майбутнє»

 Говорили під час онлайн-зустрічі про перспективи, які відкриває для нас історія та зміни, які допоможуть сформувати цілісний зв’язок між українською історією та світовою задля розуміння ваги і місця України в світі. 

«Історія нас нічого не вчить, вона демонструє те, що люди рідко коли роблять одні й ті самі помилки двічі, переважно три і більше разів. Тобто, ми вперто не знаємо історії…»

…. Наприкінці книги Ярослав Грицак пропонує подивитися на Україну, як на країну «зроби собі сам», і детально розбирає складові, з яких нині за нашою участю твориться нова реальність.



Немає коментарів:

Дописати коментар