понеділок, 11 січня 2021 р.

«… без чистоти душі і ясності серця віршів не буде» Василь Стус

     

"Бери од кожної пори свого життя те, що вона тобі пропонує. Вимагати од часу — і немудро, і негідно, може. Але — і не пливи за течією. Будь собою», - одна із цитат українського поета-дисидента Василя Стуса, біографію якого знає чи не кожен Українець.

Народився  Василь Семенович 6 січня у 1938 році в селі Рахнівка Винницької області, був молодшим з чотирьох дітей. Невдовзі сім’я переїхала у Донецьк аби втекти від примусової колективізації: спочатку батько знайшов роботу на хімічному заводі, за рік перевезли до себе дітей…

6 січня 2021 року, в день народження Василя Стуса, завітавши до


бібліотеки-філії №4, Олена Михайлівна Кульчій подарувала книгозбірні вишитий власноруч портрет улюбленого поета, а Торська Надія Олександрівна - книгу «Справа Василя Стуса. Збірка документів з архіву колишнього КДБ УРСР» .

У книзі  ідеться про останні п'ять років життя українського поета-дисидента Василя Стуса. Вона написана на основі архівних матеріалів КДБ про справу проти Стуса, порушену у 1980 році за участь поета в Українській Гельсінській спілці за права людини та критику радянської влади. Його було засуджено до 10 років ув'язнення і п'яти років заслання, яке він не зміг пережити.

«Поетом себе не вважаю. Маю себе за людину, що

пише вірші», - ділився думками Василь Семенович.

 Із місць позбавлення волі в 1972-1985 передавав листи друзям і рідним. Засуджені, які відбували покарання разом з ним, згадують, що в таборі Василь Стус дуже багато писав. Але міг робити це тільки тоді, коли було дозволено керівництвом. Готова неопублікована збірка із 300 поезій та перекладів залишилась у таборі біля села Кучино в Пермському краї в Росії, де він загинув, у вересні 1985 року.

         Про великого українця та поета запрошуємо поговорити на літературній онлайн-годині «Доля не вибирає. Пам’яті Василя Стуса», яка відбудеться 12 січня 2021 року о 13 год. на платформі ZOOM за посиланням: Join Zoom Meeting

https://us02web.zoom.us/j/85715248247?pwd=STJwZWhPTmErSVVTaENBM0xHWEhuUT09

Meeting ID: 857 1524 8247

Passcode: 979753

Join our Cloud HD Video Meeting

 

Немає коментарів:

Дописати коментар