середу, 25 вересня 2019 р.

26 Book Forum Lviv

     26 Book Forum Lviv - надзвичайна подія, яка об'єднує всіх, хто любить книгу.
 Його називають  головним культурним фестивалем країни.  700 подій запропонували гостям організатори цьогорічного Форуму. Відвідати всі неможливо, але відчути себе частинкою великої  видавничо-письменницько-читацької родини вдалося. 
      Чотири надзвичайні дні - зустрічі з письменниками і видавцями, презентації нових книг ( а видавництвам було що презентувати!), знайомства з найцікавішими літературними проектами, новими іменами в українській та зарубіжній літературі.
     А ще можна було дізнатися про характери та цінності авторів,  конфлікти у літературному середовищі, політичний та ідеологічний контекст творчості, особисті стосунки, соцмережі та балансування між «справжньою роботою» і письменництвом.
     Для авторів було цікаво почути чого чекає читач від сучасного роману,  хто сильніше пише про кохання – чоловіки чи жінки, чи існує межа відвертості в літературі про романтичні стосунки, чи не "зарано-запізно" говорити з підлітками про кохання.
    А ще  творчі вечори класиків української поезії з виконанням класичної музики львівськими музикантами,  дискусії про місце сімдесятників в українській поезії, дуети українських поетів та іноземних гостей, а також літературні посиденьки. У межах тематичного кластеру «Фантастика» говорили про фантастичні сюжети, нові тенденції на літературному ринку, зміну у читацьких смаках та про те, якої фантастики  не вистачає українському читачеві. До діалогу про війну на Сході долучилися  автори ветеранської літератури, режисери, фотографи.
     Фантастичні інсталяції  видавництв дитячої літератури, зустрічі з літературними героями, фотозони, автограф-сесії та обійми з друзями...
Плідними були зустрічі з колегами-однодумцями із львівських бібліотек.  Надихають слова Сергія Жадана , що бібліотеки – це не просто полички з книгами, а осередки, навколо яких має бути зосереджено культурне життя. От тоді,  "якщо обирати на чий бік стати - бібліотекаря чи міністра, я буду за бібліотекаря" (С. Жадан).  
     Чотири дні у Львові, абсолютно не схожі, але надзвичайно цікаві: зустрічі, спілкування, поради, обмін думками, безцінний досвід і ... нові книги та майбутні зустрічі з українськими письменниками.
    "Ми щасливі,бо робимо те, що любимо".







Немає коментарів:

Дописати коментар