вівторок, 26 квітня 2016 р.

«Атомне століття раною болить»

25 квітня 2016 року в бібліотеці-філіалі №4 до 30 річниці Чорнобильської трагедії, вшановуючи память про тих, хто став жертвою ядерного монстра, відбулася година памяті «Атомне століття раною болить».
«Чорнобиль – одна з найтрагічніших сторінок в історії нашого народу, це муки і нестерпний біль, подвиг і безсилля».
 Бібліотекар читального залу Тамара Володимирівна ознайомила старшокласників ЗОШ №8 з хронологією подій далекого 26 квітня 1986 року, з наслідками якого українці стикаються ще й сьогодні. До розмови долучився Микола Петрович Лебідь, який  в період з 25 липня по 25 серпня 1986 року виконував обовязки помічника начальника штабу по дозиметричному контролю. «166 чоловік – особовий склад Полтавського загону під керівництвом Василя Андрійовича Галагузи – справжні герої, які за відсутністю досвіду роботи в умовах високої радіації, приборкували ядерну стихію.
По-особливому пам’ятають події 1986 року ті, хто був сам учасником подій, важко переоцінити їх мужність і самовідданість. Микола Петрович з болем втрати  розповідав присутнім про Чорнобильську трагедію, ділився спогадами про тих, хто пліч-о-пліч працював поряд з ним, наводив факти, цифри, за якими нелегкі долі українців.
Документальний фільм «Подвиг», який для обговорення запропонував Микола Петрович, та перегляд літератури «Дзвони Чорнобиля», який підготували бібліотекарі,  - це документальні епізоди про події,  факти і наслідки, про минуле й майбутнє, про  сьогоднішнє місто-примару Прип’ять, яке 30 років тому було квітучим містом, наповнене запахами весни та життя. 

Не забудьмо про це навіть тоді, коли над саркофагом збудують черговий саркофаг. Не забудьмо спогади тих, хто був там, бо вони «багатокольоровіші і багатогранніші. І вони болять». Учні Полтавської  дитячої художньої школи кожен по-своєму передав біль і пам'ять про трагедію нашого народу у власних малюнках, які експонуються на виставці "Дзвони Чорнобиля" в читальному залі бібліотеки. 
Дивіться. Читайте. Думайте.














Немає коментарів:

Дописати коментар