пʼятницю, 12 квітня 2019 р.

На радість людям!


      11  квітня 2019 року у бібліотеці-філіалі №4 відбулася довгоочікувана зустріч з восьмикласниками ЗОШ №23.
      На літературних посиденьках «Великодній дивосвіт» говорили про великодні традиції, звичаї українців, як у нас на батьківщині, так і у діаспорі. Легенди, оповідки, прислів’я, приказки, загадки, народні повір’я, великодні жарти – так  Великодня тема знайшла відображення в усній народній творчості нашого народу та в художніх творах письменників і поетів. Цікавою вдалася  віртуальна мандрівка в Латинську Америку, Канаду, Австралію, на острів Хортиця, Миколаїв над Дністром, Коломию: відвідали всі країни, міста, містечка, де є музеї, пам’ятники писанці.
Насамкінець посиденьок  на школярів чекав майстер-клас з виготовлення писанки,  технікою оздоблення якої щедро поділилася з нами майстриня зі Львова Євгенія Коцур.
     Учасниками майстер-класу були переважно дівчатка. Та несподівано  долучився  Ігор, який не тільки вправно обмотував яйце різнокольоровими нитками, а й ділився цікавою інформацією.
«За давніми звичаями, писанка мала малюватися вдома тільки жінкою і в цей час в хаті не повинно бути нікого. Інколи родичі навіть стерегли, щоб ніхто сторонній не зайшов у хату. В хаті могла бути лише маленька дитина в люльці. Жінка мала прибрати в хаті, причепуритись сама, налаштувати свій внутрішній стан, помолитися і лише тоді приступати до малювання писанок. В хаті, де було більше дівчат, завжди малювалося більше писанок. За період до Великого посту могло малюватися 60-100 писанок».
Тато Ігоря  родом із прикарпатського краю, «тому для мене змалечку виготовлення писанок –справа серйозна. Дідусь робить заготовки яєць із дерева і у нас всі в родині вміють розписувати яйця ».
-         Продаєте?, - запитую.
-         Та ні, - всміхається хлопець, передчуваючи моє здивування.- Дідусь говорить, що писанка на радість людям, а хіба ж радість продається?»








Немає коментарів:

Дописати коментар