середу, 28 вересня 2016 р.

Творча зустріч із Лесею Горліс-Горською.


 27 вересня 2016 року в бібліотеці-філіалі №4  відбулася творча зустріч з Лесею Горліс-Горською, донькою відомого письменника-документаліста Юрія Горліс-Горського, автора роману «Холодний Яр», який добре відомий  читачам книгозбірні.
Пані Леся презентувала власний роман «Козак із зірок» , який щойно побачив світ. 
"На відміну від багатьох книг, що описують нелегке життя вимушених емігрантів з України, ця книга описує дитинство, молоді роки та становлення дівчини з української сім’ї,  яка мандруючи з країни в країну, шукає справжньго кохання і простого людського щастя. Нарешті шлях привів її в Україну, звідки її мама, і де жив та боровся її батько." 
Презентацію книги Леся Горліс-Горська приурочила до 70-ї річниці від дня смерті свого батька - 27 вересня. Ведуча заходу Тамара Володимирівна запросила присутніх в залі вшанувати пам’ять  Юрія Горліс-Горського хвилиною мовчання, розповіла про Холодний Яр, як одну з сторінок визвольної боротьби в Україні, про Юрія Горліс-Горського, який народився на Полтавщині, про борців, сильних духом, які успішно боролися з набагато сильнішим ворогом.
 Незважаючи на те, що пані Леся  не знала батька, бо народилася лише за два дні до його  зникнення , вона все життя, живучи за кордоном, шукала справедливості та боролася за те, аби його пам'ять завжди жила.  "Він не був політиком і не любив жодних організацій. Його діяльність можна трактувати як політичну, але реально він просто боровся за волю своєї країни". Ніна Миколаївна Кирпотіна, яка вперше познайомилася з романом «Холодний Яр» саме в нашій книгозбірні, поділилася  своїми думками щодо діяльності Юрія Горліс-Горського як воїна, борця, патріота, журналіста.

Щира і відверта пані Леся відповідала на запитання читачів. До розмови долучилася й онука Юрія Горліс-Горського, Ляля Горська, яка народилася й виросла в Америці, але переймається долею нашої України. "Завжди, - пояснила гостя, -  тяжіла серцем до батьківщини дідуся". Учасниця Майдану, пані Ляля про події в Україні знає не з чуток і  намагається донести світові  правдиву інформацію про Україну.  «Я продовжую роботу діда (Юрія Горліс-Горського), але в теперішньому часі, бо книга «Холодний Яр» » також була пов’язана з інформаційною війною». Потім були знову запитання, відповіді, обмін думками, фото на згадку та дружні посиденьки, які пані Леся назвала теплими, родинними по-українські, чого їй так "не відчувається в Америці".







Немає коментарів:

Дописати коментар